Δευτέρα, 26 Φεβ.
13oC Αθήνα

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Εύβοια – Αισθητός στην Αθήνα

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Εύβοια – Αισθητός στην Αθήνα

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (29.11.2022) στην Εύβοια. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα. 

Ο σεισμός, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στις 6:32 το πρωί της Τρίτης (29.11.2022) 9 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 13,2 χλμ. 

Σημειώνεται ότι ο σεισμός που ταρακούνησε την Εύβοια έγινε αισθητός και στην Αθήνα, ακόμα και στο κέντρο της πόλης. 

Λέκκας στο newsit.gr: Αισθητός ο σεισμός και στην Κόρινθο 

«Η περιοχή που έγινε ο σεισμός δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα, δεν έχει ιστορικό σεισμικό. Το παρακολουθούμε», τόνισε μιλώντας στο newsit.gr ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, όπως είπε, ο σεισμός ήταν 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, «Ουσιαστικά είναι στον Αλμυροπόταμο, μία περιοχή που δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα, τουλάχιστον εμφανή και που δεν έχει κάποιο ιστορικό σεισμικό» είπε ο σεισμολόγος. 

Όπως εξηγεί «ακόμα είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε το επίκεντρο και το εστιακό βάθος ακριβώς πάντως δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα γιατί δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα. Έγινε αισθητή σε όλη την Εύβοια, την Αττική, την Λαμία μέχρι και στην Κόρινθο».

Ο Ευθύμιος Λέκκας ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αυστηρή επιτήρηση στην περιοχή, παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν έχουμε αναφορές για κάποια ζημιά τουλάχιστον προς το παρόν».

«Σε εξέλιξη η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες»

«Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γι’ αυτό και χρειάζεται πολύ καλή αξιολόγηση» σημείωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Σημείωσε δε ότι δεν μπορούμε να πούμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός και ότι θα γνωρίζουμε τις επόμενες ώρες. 

«Είναι προφανές ότι η περιοχή είναι σε σεισμική διέγερση. Χρειάζεται προσοχή στην περιοχή αυτή. Χρειάζεται πολύ καλή αξιολόγηση» είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός σεισμολόγος. Πρόσθεσε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός σεισμός «και όλη η σεισμική σειρά στην περιοχή αυτή είναι τέτοιοι σεισμοί». 

Η πρώτη εκτίμηση 

Να αναφερθεί ότι η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για σεισμική δόνηση στις 6:32 το πρωί της Τρίτης (29.11.2022) , μεγέθους 4,6 Ρίχτερ που εντοπίστηκε 10 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας και με εστιακό βάθος στα 10 χλμ. 

Δεύτερος σεισμός 3,2 Ρίχτερ

Σημειώνεται ότι δέκα λεπτά αργότερα, στις 6:42, σημειώθηκε και άλλος σεισμός μεγέθους 3,2 Ρίχτερ στα 6χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας. Το επίκεντρό του, όπως αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, εντοπίζεται στα 5χλμ.  

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις