Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Σεισμός 5,3 ρίχτερ στην Κάρπαθο: Ποιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί

σεισμός

Μεγέθους 5,3 Ρίχτερ είναι η νέα σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 13:24 το μεσημέρι με επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο 57 χιλιόμετρα ανατολικά της Καρπάθου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Ρόδο, Κάσο και Κάρπαθο.

Ψυχραιμία στους κατοίκους σε Κάρπαθο και Ρόδο συστήνει ο καθηγητής σεισμολογίας Αθανάσιος Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο οποίος σε δηλώσεις του στο newsit.gr είναι καθησυχαστικός αναφορικά με την σεισμική έξαρση των τελευταίων ωρών.

“Έχουμε μια σεισμική έξαρση την οποία παρακολουθούμε. Έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα το οποίο είναι στην ευρασιατική πλάκα και έχει διεύθυνση περίπου βορρά – νότο με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται λόγο του εφελκυσμού που υπάρχει, καθώς βρίσκεται πάνω από την πλάκα της Αφρικής” αναφέρει ο καθηγητής σεισμολογίας και προσθέτει “Δεν έχουμε πολλά στοιχεία γιατί το ρήγμα αυτό το βρίσκουμε για πρώτη φορά, διότι τώρα έχουμε τα κατάλληλα δίκτυα για να το εντοπίσουμε, πλην όμως η θέση του δεν είναι και τόσο σίγουρη γιατί οι σταθμοί μας είναι από την πλευρά των νησιών και όχι της μεσογείου, γι αυτό μιλάω επιφυλακτικά. Πιστεύω ότι το δυναμικό του δεν είναι πάνω από 6 Ρίχτερ”.

Σχετικά με την ανησυχία που έχει σκορπίσει μεταξύ των κατοίκων σε Κάρπαθο και Ρόδο ο Αθανάσιος Γκανάς αναφέρει “Ο κόσμος να είναι ψύχραιμος γιατί η σεισμική αυτή έξαρση είναι σε μεγάλη απόσταση από τα νησιά της Καρπάθου και της Ρόδου. Εκτιμώ ότι πρακτικά δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τα νησιά”.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή επιμένει. Το θετικό είναι ότι το επίκεντρο βρίσκεται 50 μίλια μακριά από την Κάσο. Όπως ανέφερε ο καθηγητής το εστιακό του βάθος είναι 10 χιλιόμετρα και δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία.

Ρεπορτάζ: Θάνος Μακρογαμβράκης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις