Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σεισμός: «Εφιάλτης» για τους πληγέντες στα χωριά Λάρισας, Ελασσόνας και Τυρνάβου – Η καταγραφή των ζημιών

Σεισμός: «Εφιάλτης» για τους πληγέντες στα χωριά Λάρισας, Ελασσόνας και Τυρνάβου – Η καταγραφή των ζημιών

Πληγωμένη από τον σεισμό είναι η Θεσσαλία με χωριά των περιοχές των Δήμων Λάρισας, Τυρνάβου και Ελασσόνας να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Πολλοι είναι οι κάτοικοι που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, άλλα κτίρια και ναοί έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές και η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Το larissanet.gr κάνει μια σύνοψη όλων όσων συνέβησαν στα χωριά των τριών σεισμόπληκτων Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Μάνδρα

Από τη μανία του σεισμού δεν γλίτωσε η Μάνδρα. Ένα από τα πιο κοντινά χωριά της Λάρισας υπέστη μεγάλες ζημιές τόσο σε σπίτια όσο και σε δημόσια κτίσματα. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και το παλιό κτίριο του σχολείου όπως και μέρος των νεκροταφείων του χωριού.

Ραχούλα

Πληγωμένη από τον σεισμό και η Ραχούλα. Περίπου 30-40 σπίτια σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των κατοίκων έχουν υποστεί φθορές, μικρές μα και μεγάλες. Κάποιες είναι εμφανείς από τους δρόμους καθώς αφορούν στις σκεπές. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι με κεραμίδια και έχουν υποχωρήσει. Οι κάτοικοι για να προστατέψουν το εσωτερικό τοποθέτησαν νάιλον ως μια προσωρινή λύση. Σκηνές τοποθετήθηκαν στην πλατεία του χωριού ενώ ζημιές αναφέρθηκαν και στον ιερό ναό της περιοχής αλλά και στο μνημείο της πλατείας.

Αμυγδαλέα

Δεν γλίτωσαν τις ζημιές τα κτίσματα της Αμυγδαλέας, τόσο τα παλιά όσο και κι εκείνα που ανακαινίστηκαν πρόσφατα. Σκηνές έχουν τοποθετηθεί τόσο στον συνοικισμό της Αμυγδαλέας (πριν την Αμυγδαλέα δεξιά, τα προσφυγικά) όσο και στην πλατεία του χωριού.

Από το «χτύπημα» του εγκέλαδου δεν γλίτωσαν και οι Ιεροί Ναοί. της περιοχής δίπλα από το ποτάμι.

 

Κουτσόχερο

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του Κουτσοχέρου μαζεύονται στη μικρή πλατεία και μοιράζονται τις τραυματικές εκείνες εμπειρίες των προηγούμενων ημερών. Στο λόφο του χωριού τα γκρεμίσματα των δύο ιερών ναών του Αγίου Νικολάου στέκουν ακόμα έτσι. Το ίδιο και τα μνημεία των νεκροταφείων.

ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δαμάσι

Το Δαμάσι ήταν το χωριό που δέχθηκε το πιο σκληρό χτύπημα των σεισμών. Μέσα σε μια νύχτα οι μισοί κάτοικοι του και πλέον έχασαν τη ζεστασιά των σπιτιών τους. Αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στις σκηνές, στα τροχόσπιτα ενώ προ ημερών τοποθετήθηκαν και οι οικίσκοι απέναντι από το γήπεδο.

Όλοι μιλούν ωστόσο για ένα θαύμα που συντελέστηκε στο χώρο του σχολείου. Εκεί απ’ όπου χάρη στην ψύχραιμη και έγκαιρη επέμβαση του διευθυντή του σχολείου, σώθηκαν οι ζωές των δεκάδων μαθητών και των εκπαιδευτικών που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Μεσοχώρι

Το Μεσοχώρι δεν μέτρησε μόνο ερείπια μα και μια χαμένη ζωή. Ο 83χρονος που είχε εγκλωβιστεί στα ερείπια του μισογκρεμισμένου σπιτιού του κατέληξε την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021. Ο άτυχος άνδρας, είχε διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μετά τον απεγκλωβισμό του από την ΕΜΑΚ. Ο ηλικιωμένος βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του στο σπίτι τους, όταν ο «Εγκέλαδος» σάρωσε το χωριό και γκρέμισε το σπίτι τους.

Μα δεν ήταν το μόνο σπίτι. Δεκάδες έγιναν ερείπια και οι άνθρωποι έχασαν την ηρεμία τους. Ο λαβωμένος Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου μετά τον δεύτερο σεισμό έχασε ολοκληρωτικά το καμπαναριό και το ρολόι του.

Αμούρι

Έντονη ήταν η ανησυχία των κατοίκων του Αμουρίου μετά τους δύο συνεχόμενους σεισμούς αλλά και τους πολλαπλάσιους μετασεισμούς που «χορεύουν» την περιοχή τους εδώ και ημέρες. Οι περισσότεροι από αυτούς εξήγησαν πως φοβούνται να κοιμηθούν στα σπίτια τους όσο το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και οι ειδικοί δεν τους διασφαλίζουν την παύση των σεισμικών δονήσεων.

Αρκετά είναι τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές ενώ έχουν τοποθετηθεί και προειδοποιητικές κορδέλες στους στενούς δρόμους λόγω της πτώσης των τοιχίων.

Πραιτώρι

Δύσκολες ώρες πέρασαν και οι κάτοικοι του Πραιτωρίου με τους ηλικιωμένους να θυμούνται τη στιγμή λες και έπεσε κεραυνός στα σπίτια τους. Στο Πραιτώρι αρκετά ήταν τα σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα με οικογένειες να διαμένουν στις σκηνές.

Μαγούλα

Τέσσερις σκηνές στήθηκαν στην παιδική χαρά του χωριού Μαγούλα Ελασσόνας από την περασμένη Πέμπτη. Οι λίγοι κάτοικοι του χωριού εξήγησαν στη larissanet πως οι ζημιές στην περιοχή δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο στα γειτονικά χωριά. Παρά το γεγονός αυτό όμως δεν απουσίαζε η αγωνία.

Δομένικο

Στο σχολείο του Δομένικου, εκεί όπου φοιτούν όλα τα παιδιά από την ευρύτερη περιοχή, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον αρκετών αυτές τις ημέρες. Το κτίριο, που φιλοξενεί τους μαθητές των γύρω χωριών, δεν έχει τόσο μεγάλες καταστροφές όσα άλλα κτίρια, όμως έχουν καταγραφεί ρωγμές και αυτό είναι ανησυχητικό.

Αμπέλια

Ένα γεωλογικό φαινόμενο άξιο προς διερεύνηση παρατηρήθηκε έντονα στο χωριό Αμπέλια. Μετά τους δύο μεγάλους σεισμούς και τους δεκάδες μετασεισμούς η γη, στην εν λόγω περιοχή, «άνοιξε». Όσα μάλιστα σημεία βρισκόταν πλησίον του ποταμού, από τα σχίσματα έβγαινε νερό με άμμο. Μετά από λίγη ώρα το νερό στραγγίστηκε στο έδαφος και έμεινε μόνο η ψιλή άμμος.

Τελευταίες νύχτες στις σκηνές 

Στο μεταξύ αρκετοί κάτοικοι εξακολουθούν να μένουν σε σκηνές στο γήπεδο του Δαμασιακού.

«Αυτές οι νύχτες ας είναι οι τελευταίες μας σε σκηνές και ας γίνουν οι ημέρες μας λίγο καλύτερες» εύχονται σεισμόπληκτοι μιλώντας στο Larissanet.gr.

Κάποιοι με χαρτάκι, άλλοι με κρασάκι, λίγη τηλεόραση και αρκετή κουβέντα. Για εκείνες τις δύσκολες πρώτες στιγμές, για τις δυσκολίες που περνούν και τα όνειρα για το μέλλον. Όλα χωρούν στο γήπεδο του Δαμασιακού. Ζεσταίνονται από τη φωτιά και την αγάπη του κόσμου…

Καταστροφές σε ναούς και μνημεία

Περισσότερα από είκοσι είναι τα μνημεία που επλήγησαν από το σεισμό στις περιοχές των δήμων Λάρισας, Τυρνάβου και Ελασσόνας, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι από τα συνεργεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων δήλωσε στη larissanet η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κα Σταυρούλα Σδρόλια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσά τους βρίσκονται πολλοί ναοί του Αγίου Νικολάου, που ως γνωστόν κτίζονταν κοντά στο υδάτινο στοιχείο και σε επισφαλή εδάφη που χρειάζονταν προστασία.

«Από τις πλέον ανησυχητικές περιπτώσεις ο μιναρές στο Γενί Τζαμί στη Λάρισα, λόγω της κεντρικής θέσης του, όπου ήδη λαμβάνονται μέτρα προστασίας του κοινού, καθώς και η Αγία Παρασκευή Τυρνάβου, ενώ ο Άγιος Νικόλαος στο Κουτσόχερο κατέρρευσε ολοσχερώς» υπογράμμισε η κα Σδρόλια και μίλησε αναλυτικά για τους ελέγχους της Εφορείας Αρχαιοτήτων ανά περιοχή.

 

Στον Τύρναβο, που ήταν διάσημος για τις 16 εκκλησίες του τους προηγούμενους αιώνες, επηρεάσθηκαν σχεδόν όλες. Έξι από αυτές ανήκουν στον κατάλογο των μνημείων για τα οποία προτείνονται σωστικά μέτρα, τρεις του 17ου αιώνα, η μονή Προφήτη Ηλία, ο Άγιος Νικόλαος των Βλάχων και ο Άγιος Αντώνιος, και τρεις του 19ου αιώνα, η Αγία Παρασκευή, η Παναγία Φανερωμένη και το κωδωνοστάσιο του Αγίου Νικολάου Τουραχάν.

Στην Αμυγδαλέα επλήγησαν και οι δύο παλαιοί ναοί, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Αθανάσιος, το ίδιο και στην Κραννώνα η Ζωοδόχος Πηγή και στην Κοιλάδα ο Άγιος Σπυρίδων.

Πολλές είναι οι ζημιές στην επαρχία Ελασσόνας, στα χωριά που βρέθηκαν κατά μήκος του ρήγματος. Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση στους δύο ναούς στο Πραιτώρι, Άγιο Νικόλαο και Άγιο Αθανάσιο και στην Αγία Παρασκευή στο Αμούρι (18ος αιώνας). Ρωγμές εμφανίζουν επίσης ο Άγιος Γεώργιος στη Μαγούλα, ο Άγιος Δημήτριος Συκιάς, η Κοίμηση και η Αγία Παρασκευή στον Ευαγγελισμό, καθώς και οι περισσότεροι ναοί στο Δομένικο. Οι τελευταίοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, καθώς χρονολογούνται από το 16ο αιώνα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις