Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Σεισμός Κεφαλονιά: Οι ελάχιστοι μετασεισμοί ανησυχούν τους κατοίκους

Σεισμός Κεφαλονιά: Οι ελάχιστοι μετασεισμοί ανησυχούν τους κατοίκους

Ανησυχούν οι κάτοικοι σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, με την “ανύπαρκτη” μέχρι αυτή την ώρα μετασεισμική ακολουθία, του σεισμού της τάξεως των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής με επίκεντρο την ακτογραμμή μεταξύ Πόρου και Σάμης.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο καθηγητής σεισμολογίας Αθανάσιος Γκανάς Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο νησί έχουν σημειωθεί πέντε συνολικά ασθενείς μετασεισμοί της τάξεως των 1,2 και 2,5 της κλίμακας Ρίχτερ “Μέχρι αυτή την στιγμή τριάντα ώρες περίπου μετά την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην περιοχή της Κεφαλονιάς έχουν καταγραφεί πέντε ασθενείς μετασεισμοί. Έχουμε στο νησί πέντε συνολικά σεισμογράφους με την κάλυψη να είναι ικανοποιητική. Υπάρχουν μετασεισμοί, ωστόσο δεν είναι τόσοι πολλοί όσο θα ανέμενε κανείς, μετά από μια σεισμική δόνηση της τάξεως των 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ. Μια ασθενής μετασεισμική ακολουθία υπάρχει, το αντίθετο θα ήταν όντως ανησυχητικό” αναφέρει ο καθηγητής σεισμολογίας και προσθέτει “Οι μετασεισμοί που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα σε σχέση με το μέγεθος είναι της τάξεως των 1,2 έως 2,5. Θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο, ωστόσο κατά την προσωπική μου γνώμη δεν είναι κάτι ανησυχητικό”.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Γκανά ένας σεισμός της τάξεως των 4,8 Ρίχτερ βάση των στατιστικών μοντέλων θα έπρεπε να είχε δώσει μεγαλύτερη παραγωγή μετασεισμών ακόμα και 4,5 Ρίχτερ “Ένας σεισμός 4,8 είναι απόλυτα φυσιολογικός για την περιοχή της Κεφαλονιάς, το δε ρήγμα το οποίο ενεργοποιήθηκε είναι μικρό, έχει μια διεύθυνση βορειοδυτική νοτιοανατολική και βρίσκεται σε βάθος 13χιλ. Η ανατολική Κεφαλονιά είναι μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας με αποτέλεσμα να είναι λίγα τα δεδομένα σε σχέση με τις πιο κεντρικές περιοχές του νησιού”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις