Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Σεισμός: Ποιες περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν περισσότερο

Σεισμός: Ποιες περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν περισσότερο
Φωτογραφία globalquakemodel.org

Παρουσιάστηκαν οι πρώτοι στον κόσμο online χάρτες κινδύνου από σεισμούς.
Αποκαλύπτουν ποιες περιοχές της Γης είναι πιο επιρρεπείς.
Στην Ελλάδα ένας σεισμός θα απειλήσει περισσότερο απ’ όλες τις περιοχές την Αττική.
Πάνω από τρία εκατομμύρια κτίρια εκτεθειμένα σε κίνδυνο σεισμού.

Τους πρώτους, στον κόσμο, online χάρτες κινδύνου από σεισμούς σε όλες τις χώρες (μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ελλάδα) παρουσίασε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός GEM (Global Earthquake Model), που εδρεύει στην Ιταλία.

Αυτοί οι τρεις χάρτες, που θα ανανεώνονται κάθε ένα χρόνο περίπου, αποκαλύπτουν ποιες περιοχές της Γης είναι πιο επιρρεπείς σε σεισμούς, σε ποιες χώρες είναι πιθανότερο τα κτίρια να υποστούν ζημιές από το κούνημα του εδάφους και ποιες περιοχές είναι πιο εκτεθειμένες στο σεισμικό κίνδυνο λόγω του μεγάλου αριθμού κτιρίων που μπορεί να καταρρεύσουν.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χάρτες GEM, η Αττική είναι -με διαφορά- η περιοχή με τον μεγαλύτερο σεισμικό κίνδυνο, από την άποψη των πιθανών συνολικών υλικών ζημιών.

Ακολουθεί η περιοχή Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων, ενώ έπονται οι περιοχές Μακεδονίας – Θράκης, Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας και Αιγαίου.

Φωτογραφία globalquakemodel.org
Φωτογραφία globalquakemodel.org
Φωτογραφία globalquakemodel.org

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν συνολικά 3,33 εκατομμύρια κτίρια εκτεθειμένα σε κίνδυνο σεισμού. Το συνολικό κόστος αντικατάστασης των υποδομών υπολογίζεται σε 571,1 δισεκατομμύρια δολάρια για τον τομέα των κατοικιών, 123,2 δισ. δολ. για τον εμπορικό και 100,1 δισ. δολάρια για τον βιομηχανικό τομέα – συνολικά 794,3 δισ. δολάρια.

Η πρωτοβουλία GEM δημιουργήθηκε το 2007 από ερευνητικά ινστιτούτα και τον ΟΟΣΑ, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της μεγάλης γερμανικής αντασφαλιστικής εταιρείας Munich Re. Οι ψηφιακοί χάρτες ενσωματώνουν περισσότερα από 30 εθνικά και περιφερειακά μοντέλα σεισμικού κινδύνου από διάφορους φορείς όπως η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η Διοίκηση Σεισμών της Κίνας και οι αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας.

Η δημιουργία των χαρτών έχει λάβει υπόψη της πληθώρα παραγόντων, όπως τα υλικά κατασκευής των κτιρίων, πόσους ορόφους αυτά έχουν, αν πληρούν τις αντισεισμικές τεχνικές προδιαγραφές κ.α.

Στόχος του GEM είναι να υπάρξουν μοντέλα πραγματικού σεισμικού κινδύνου για κάθε χώρα, ώστε να μπορεί να γίνει υπολογισμός για πιθανές μελλοντικές υλικές ζημιές, κάτι δύσκολο έως τώρα, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Από το 1980 μέχρι σήμερα, το 92% όλων των θυμάτων από σεισμούς έχουν υπάρξει σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Περίπου έξι στους δέκα σεισμούς (το 61%) συμβαίνουν κάθε χρόνο σε αυτές τις χώρες.

Από την άλλη όμως, μόνο το 3,6% των συνολικών θυμάτων, αλλά πάνω από το 60% των υλικών ζημιών καταγράφονται στις ανεπτυγμένες πλουσιότερες χώρες που έχουν εκτεταμένες κτιριακές και άλλες υποδομές. Περίπου τα δύο τρίτα όλων των κτιρίων της Γης βρίσκονται σε 15 μόνο χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις