Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Σεισμός στα Γιάννενα: Τώρα μετρούν τις πληγές τους [vids]

Σεισμός στα Γιάννενα: Τώρα μετρούν τις πληγές τους [vids]

Ο σεισμός χτες το βράδυ στα Γιάννενα έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας. Τώρα αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τους κατοίκους της περιοχής είναι οι ισχυροί μετασεισμοί.

Μπαράζ ισχυρών μετασεισμών, πολλοί εξ αυτών ιδιαίτερα αισθητοί στην Κέρκυρα, ακολουθούν τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23.18 το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Πωγώνι του νομού Ιωαννίνων, με το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής να φτάνει τα 4,9 Ρίχτερ. Προβλήματα κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων έχει προκαλέσει -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες- ο ισχυρός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23.15 χθες το βράδυ στην περιοχή των Ιωαννίνων. Το επίκεντρο της δόνησης ήταν στην περιοχή του Πωγωνίου, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη την Ηπειρο, αλλά και στην Κέρκυρα, την Λευκάδα και τη Δυτική Μακεδονία.

Από την ώρα που χτύπησε ο σεισμός στα Γιάννενα με 5,3 Ρίχτερ, έχουν καταγραφεί πάνω από ογδόντα σεισμικές δονήσεις, αρκετές μεταξύ τεσσάρων και πέντε Ρίχτερ. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, όπως σημειώνουν οι σεισμολόγοι, ενώ το Γεωδυναμικό νωρίς το πρωί, διόρθωσε το μέγεθος του πρώτου σεισμού, ο οποίος δίνεται πλέον στα 5,3 Ρίχτερ.

Σεισμός στα Γιάννενα: Νύχτα τρόμου στις πλατείες!

Πτώσεις βράχων και μικρορωγμές στην άσφαλτο είναι τα πρώτα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στο οδικό δίκτυο και, συγκεκριμένα, στους επαρχιακούς δρόμους που ενώνουν χωριά των Τζουμέρκων μεταξύ τους. Έκλεισε ο δρόμος προς τους Κήπους Ζαγορίου, ενώ ζημιές καταγράφονται στο επαρχιακό δίκτυο στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας. Ο σεισμός, αλλά και οι ισχυροί μετασεισμοί από 4,4 έως 4,9 Ρίχτερ, έχουν βγάλει τους κατοίκους των Ιωαννίνων στους δρόμους, όπου έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ σε επιφυλακή έχει τεθεί η πυροσβεστική, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, ρωγμές έχουν υποστεί σπίτια στο Καλπάκι, ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά, ενώ μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο από την πτώση βράχων. Ειδικότερα, σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο του δήμου Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι, καθώς και στο οδικό δίκτυο των δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας. Ο χθεσινοβραδινός σεισμός μεγέθους 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ που είχε επίκεντρο την περιοχή του Πωγωνίου προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο κτίριο που στεγάζει την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς. Σε αρκετά σημεία του κτιριακού συγκροτήματος αλλά και στην εκκλησία, διαπιστώνονται ζημιές, το μέγεθος των οποίων δεν μπορεί να εκτιμηθεί προς το παρόν.

Σεισμός στα Γιάννενα: Αισθητός και στην ελληνική μειονότητα της νότιας Αλβανίας

Σεισμός στα Γιάννενα: Την… έβγαλε στο αμάξι με το σκύλο! [pics]

Για λόγους προληπτικούς, ύστερα από ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, αποφασίστηκε αύριο Δευτέρα να μείνουν κλειστές οι μονάδες εκπαίδευσης και οι αθλητικοί χώροι. Την απόφαση ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, σημειώνοντας ότι οφείλεται σε καθαρά προληπτικούς λόγους.

Έτσι αύριο δεν θα λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως επίσης στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου. Κλειστό θα μείνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και όλοι οι χώροι άθλησης –γυμναστήρια- που ανήκουν σε σχολικά συγκροτήματα.

Σεισμός στα Ιωάννινα: Μια πόλη στους δρόμους! [vid,pics]

Αυτοψία στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού πραγματοποιούν από το πρωί κλιμάκιο του Συντονιστικού αποτελούμενα από την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική κι άλλους. Μεγάλες ζημιές μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί. Σε ορισμένα σπίτια όμως, όπως και σε ένα παντοπωλείο στο Καλπάκι, τα σημάδια του σεισμού είναι αποτυπωμένα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε