Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Σεισμός στην Αταλάντη: Τα 4,8 Ρίχτερ δεν είχαν σχέση με το φονικό ρήγμα – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός στην Αταλάντη: Τα 4,8 Ρίχτερ δεν είχαν σχέση με το φονικό ρήγμα – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Στον σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε την Πέμπτη (08.06.2023) στην Αταλάντη αναφέρθηκαν σήμερα Παρασκευή οι σεισμολόγοι Ευθύμης Λέκκας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η συνολική εικόνα είναι φυσιολογική και ότι φαίνεται αποσβένεται η όλη σεισμική διαδικασία.

«Ήταν μία ήσυχη νύχτα απόψε, δεν είχαμε έντονη σεισμικότητα, βεβαίως είχαμε κάπου 30 σεισμούς μετά από τις 03:33 η ώρα που εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός της τάξεως των 4,8 Ρίχτερ. Έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρούς σεισμούς, 1-1,5, 2 Ρίχτερ, που συμπληρώνουν την εικόνα που είχαμε. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλλά όπως φαίνεται αποσβένεται η όλη διαδικασία», ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA για τον σεισμό στην Αταλάντη. 

«Βέβαια η περιοχή έχει ένα ιστορικό από το 2013 στο Ρεγγίνι, ένα χωριό βορειοδυτικά της περιοχής όπου οι σεισμοί κράτησαν περίπου 1-2 μήνες και το όριο των σεισμών ήταν στα 5,2 Ρίχτερ. Είχαμε αρκετές ζημιές τότε. Οι ζημιές τώρα είναι πολύ μικρές σε περίπου 10 σπίτια», συμπλήρωσε. 

«Ένα περίεργο φαινόμενο είχαμε στην Αιδηψό στην Εύβοια όπου υποχώρησε ένα τμήμα της ακτογραμμής με τον σεισμό. Βέβαια είναι ένα δευτερογενές φαινόμενο όπου με την αστάθεια που υπήρχε και με τη δόνηση είχαμε απόσπαση ενός τμήματος της ακτής, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο», ανέφερε ο κ. Λέκκας. 

«Το ρήγμα δεν είναι το ρήγμα της Αταλάντης αν και το υποθέσαμε στην αρχή, αλλά ούτως η άλλως η Ατάλαντη είναι ένα “παρεξηγημένο” ρήγμα. Έχει δώσει βέβαια τον σεισμό του 1894, με πάρα πολλές ζημιές και διπλό σεισμό με 6,7 και 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά αυτό το ρήγμα με βάση τις τελευταίες έρευνες, γεμίζει με ενέργεια πάνω από 500 χρόνια. ανενεργό ρήγμα δεν είναι η Αταλάντη, δίνει σεισμούς και το ονομάζουμε ενεργό. Φαίνεται ότι όλα πάνε καλά μέχρι στιγμής», κατέληξε ο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Φυσιολογική η συνολική εικόνα»

«Ασφαλώς υπήρξαν μετασεισμοί αμέσως μετά τον ισχυρότερο σεισμό μεγέθους 4,8 που ακολούθησαν αρκετοί όλες τις ώρες που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα, όμως η συνολική εικόνα είναι πολύ φυσιολογική» δήλωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι είναι αναμενόμενο να συνεχιστεί μια τέτοια σεισμική δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες στη γύρω περιοχή αλλά με μικρότερα μεγέθη.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο σεισμός αυτός, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έγινε πάνω στο περίφημο το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα μας, αλλά σε ένα δευτερεύον, μικρότερων διαστάσεων ρήγμα το οποίο εντοπίζεται δυτικότερα και ασφαλώς έχει πολύ μικρότερο σεισμικό δυναμικό από ό, τι έχει το ρήγμα της Αταλάντης» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σχετικά με ενδεχόμενο φαινόμενο του ντόμινο, ο σεισμολόγος ήταν αρνητικός, καθώς είπε ότι δεν είναι πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο: «Ο σεισμός ήταν σχετικά μικρός 4,8 Ρίχτερ. Ένας σεισμός, με τέτοιο μέγεθος αρκετά χαμηλό, δεν φαίνεται ό,τι έχει τη δυνατότητα να διεγείρει γειτονικά ρήγματα όπως είναι το ρήγμα της Αταλάντης».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις