Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Σεισμός στην Αττική: Προήλθε από τον χώρο που έδωσε το “σμήνος σεισμών”!

σεισμός

– Ισχυρός σεισμός “χτύπησε” το βράδυ της Δευτέρας, 15.01.2018, την Αττική
– Ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σε πολλές περιοχές αναφέρθηκε διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων
– Στην περιοχή της Σταμάτας τοποθετεί το επίκεντρο του σεισμού ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας
– Υποστηρίζει πως πρόκειται για το βόρειο άκρο του επικέντρου που έδωσε το σμήνος σεισμών της περασμένης εβδομάδας
– Στα πέντε χιλιόμετρα ορίζεται το εστιακό του βάθος
– Ο σεισμός στην Αττική και τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 22:24 το βράδυ της Δευτέρας, 15.01.2018, σε ολόκληρη την Αττική. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός στην Αττική ήταν μεγέθους 4,4 Ρίχτερ. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο γα 4,2 Ρίχτερ. Το επίκεντρό του εντοπίζεται 27 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας ενώ ακολούθησαν και μετασεισμοί.

Από πού… προήλθε ο σεισμός στην Αττική

Στην περιοχή της Σταμάτας τοποθετεί το επίκεντρο του σεισμού ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Πρόκειται για το βόρειο άκρο του επικέντρου που έδωσε το σμήνος σεισμών της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα. Ως εκ τούτου δεν αναμένεται κάτι μεγάλο. Δεν μπορεί δηλαδή να “δώσει” μεγαλύτερο σεισμό ή σεισμούς.

Ο ίδιος τονίζει πως ο αποψινός σεισμός δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σεισμολόγος Γ. Χουλιάρας.

Ο οποίος τόνισε πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 Ιανουαρίου. Την ημέρα δηλαδή που σε 10 μόλις ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις!

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τυχόν τραυματισμούς ή υλικές ζημιές.

Δείτε στην συνέχεια του κειμένου όσα ξέρουμε για το “σμήνος” σεισμών της 9ης Ιανουαρίου

Σεισμός στην Αθήνα… το χρονικό

Ισχυρός σεισμός “χτύπησε” την Αττική το βράδυ της Δευτέρας, 15.01.2018. Σημειώθηκε στις 22:24 το βράδυ και έγινε αισθητός σε πολλές πειροχές της Αθήνας.

Click4more: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Αττική

Η σεισμική δόνηση ήταν πραγματικά ισχυρότατη. Το μικρό σχετικά εστιακό βάθος (σ.σ. 5 χιλιόμετρα) βοήθησε στο να γίνει ιδιαίτερα αισθητός ο σεισμός σε δεκάδες περιοχές της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, που δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 4,4 Ρίχτερ ακολούθησαν μετασεισμοί, μεγέθους 2,6 και 2,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έκανε λόγο για 4,2 Ρίχτερ.

Να σημειωθεί επίσης πως 4,5 Ρίχτερ “έδινε” αρχικά το Ευρωμεσογειακό, ενώ στην συνέχεια αναθεώρησε το μέγεθος προς… τα κάτω (σ.σ. διαβάστε αναλυτικά στην συνέχεια του κειμένου).

Δείτε τις εικόνες με την απεικόνιση των μετασεισμών

Αναθεώρησε το μέγεθος του σεισμού το Ευρωμεσογειακό

Η παρακάτω εικόνα δείχνει την αρχική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού, δηλαδή τα 4,5 Ρίχτερ

σεισμός

Λίγο αργότερα, ο σεισμός αναθεωρήθηκε στα 4,3 Ρίχτερ, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στις σεισμικές δονήσεις.

σεισμός στην Αττική

Δείτε στην συνέχεια του κειμένου όσα ξέρουμε για το “σμήνος” σεισμών της 9ης Ιανουαρίου

Και τρίτος μετασεισμός!

Εδώ να σημειωθεί πως λίγα λεπτά μετά τα απανωτά “χτυπήματα” του Εγκέλαδου, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση. Όπως προαναφέραμε, μετά τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν δύο μετασεισμοί.

Ωστόσο λίγο αργοτερα ακολούθησε και τρίτος. Ήταν έντασης 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 5 χιλιομέτρων και σημειώθηκε 29 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.

Δείτε την χαρακτηριστική εικόνα

σεισμός στην Αττική

Το “σμήνος” σεισμών

Ένα “σμήνος” σεισμών καταγράφηκαν σε Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Μαραθώνα, στις 9 Ιανουαρίου. Σχεδόν σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου, αλλά και ανοιχτά προς τη Μεγαλόνησο και τα Στύρα, ένα “σμήνος” δονήσεων προκάλεσε ανησυχία σε αρκετούς κατοίκους. Κανένας σεισμός ωστόσο δεν ξεπέρασε τα 3 Ρίχτερ.

Στην ευρύτερη περιοχή από τη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη ως και τον Μαραθώνα είχαν σημειωθεί τότε περισσότερες από 18 μικρές δονήσεις, με μέγεθος ως τα 2,7 Ρίχτερ.

Το γεγονός ωστόσο ότι κάποιες από τις δονήσεις έγιναν κοντά στην παραλία και είχαν εστιακό βάθος 5, 8 και 10 χιλιομέτρων είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν αισθητές, ειδικά εκείνες που σημειώθηκαν τα ξημερώματα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις