Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Σεισμός στην Ελασσόνα: «Ισχυροί μετασεισμοί ακόμα και για δύο μήνες»

Σεισμός στην Ελασσόνα: «Ισχυροί μετασεισμοί ακόμα και για δύο μήνες»

O Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, και ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλούν στο newsit.gr για τον σεισμό των 6 ρίχτερ με επίκεντρο την Ελασσόνα και εξηγούν τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Ο σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησαν την Ελασσόνα και τον Τύρναβο, αλλά έγινε αισθητός σχεδόν στη μισή Ελλάδα, έχει θέσει τους σεισμολόγους σε κατάσταση επιφυλακής και στενής παρατήρησης αυτού του ενεργού ρήγματος που συνεχίζει να ταρακουνά την περιοχή, όπως έγινε και το βράδυ της Τετάρτης, 03.03.2021 με νέο μεγάλο σεισμό μεγέθους 5,2 Ρίχτερ!

Μιλώντας στο newsit.gr, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, δήλωσε με βεβαιότητα πως ο σεισμός ήταν ο κύριος και πως η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δίνει 6 ρίχτερ ακριβώς. Όπως εξηγεί: «H μετασεισμική ακολουθία, η οποία είναι ικανοποιητική, μπορεί να συνεχιστεί και για δύο μήνες. Θα είναι μια ισχυρή μετασεισμική ακολουθία, όπως είναι ήδη, και θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τουλάχιστον για κάποιες ημέρες ακόμα. Σιγά σιγά θα εκτονώνεται, αλλά θα τραβήξει σε βάθος χρόνου. Οι μετασεισμοί μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 6 ρίχτερ».

Click4more: Σεισμός στην Ελασσόνα: Άνοιξαν ξενοδοχεία σε Λάρισα και Τρίκαλα – Έστησε σκηνές ο στρατός (pics, video)


Όσο για τη σφοδρότητα του σεισμού, ο κ. Τσελέντης μας είπε πως το συγκεκριμένο ρήγμα είναι πολύ ρηχό με αποτέλεσμα να δίνει σεισμούς που γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί, λόγω των επιφανειακών κυμάτων που δημιουργούνται και τα οποία ταξιδεύουν πολύ μακριά. «Είναι σαν να πετάς μια πέτρα στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά.


Ο ίδιος τονίζει πως τα σχολεία δεν πρέπει να λειτουργήσουν την Πέμπτη (03.03.2021) αλλά και πως για πολύ καιρό απαιτείται μεγάλη προσοχή από κατοίκους και τοπικούς παράγοντες, με όλα τα κτίρια και ειδικά με αυτά που έχουν ήδη υποστεί ένα πρώτο πλήγμα. «Όσο θα διαρκούν οι μετασεισμοί τόσο μεγαλύτερη προσοχή θα χρειάζεται και στις κτιριακές υποδομές που θα ταλαιπωρηθούν περαιτέρω το ερχόμενο διάστημα» καταλήγει ο κ. Τσελέντης.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Χρειάζεται προσοχή

Με τη σειρά του, ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε στο newsit.gr ότι «είναι σχεδόν βέβαιο ότι ήταν πως ο σεισμός στις 12.16 ήταν ο κύριος δεδομένου ότι έχουν ήδη υπάρξει πολλοί και ισχυροί μετασεισμοί με μεγαλύτερο έναν στις 12.25 που ήταν της τάξης των 5.7 ρίχτερ σύμφωνα με το Γερμανικό Γεωφυσικό Κέντρο. Το συγκεκριμένο κέντρο ανεβάζει τα ρίχτερ του κύριου σεισμού στα 6.3. Είχαμε όμως και μετασεισμό 5 ρίχτερ».

 

Click4more: Νέα βίντεο από την ώρα του μεγάλου σεισμού στην Ελασσόνα – Άνθρωποι έτρεχαν να σωθούν, προϊόντα έπεφταν από τα ράφια


Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η μετασεισμική ακολουθία είναι ικανοποιητική και το φαινόμενο εκτονώνεται αν και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μετασεισμούς δυνατούς σε βάθος 4 εβδομάδων. O ίδιος καλεί το κοινό να μη βρίσκεται ακόμα εντός κτιρίων: «Πρέπει o κόσμος να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός με τα παλιά κτίρια και να μη μπαίνει ακόμα σε όσα δεν έχουν χαρακτηριστεί από τους μηχανικούς».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: larissanet.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις