Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Σεισμός στην Ελασσόνα: Κουνήθηκαν Θεσσαλονίκη, Λαμία, Λάρισα, Τρίκαλα και Αθήνα

Σεισμός στην Ελασσόνα: Κουνήθηκαν Θεσσαλονίκη, Λαμία, Λάρισα, Τρίκαλα και Αθήνα

ΣΕΙΣΜΟΣ: Ο ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους και στην Αττική.

ΣΕΙΣΜΟΣ: Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12.00 είχε εστιακό βάθος 7,8 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του ήταν 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας.

Σύμφωνα με αναγνώστες του newsit.gr ο σεισμός έγινε αισθητός στην βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές όπως η Κατερίνη, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η Λαμία, η Χαλκιδική, στις Σέρρες και η Καλαμαριά αλλά και στο Αγρίνιο, το Βαρθολομιό Ηλείας, την Ναύπακτο αλλά και την Καλαμάτα. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα, στην Άρτα και στα Γιάννενα.

Μιλώντας στην εκπομπή Tlive, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο σεισμός είναι επιφανειακός και προέρχεται από ένα ρήγμα που είναι αρκετά μελετημένο. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν ο σεισμός είχε αρνητικές επιπτώσεις.

Νωρίτερα ο Δήμαρχος Ελασσόνας δήλωσε ότι εκκενώνονται τα σχολεία προκειμένου να προστατευθούν οι μαθητές.
Οι κάτοικοι της Λάρισας πετάχτηκαν ανάστατοι στους δρόμους και την κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ παρόμοια εικόνα υπάρχει και στη Λαμία.

Τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια του σεισμού, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:

  • Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι.
  • Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α).
  • Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους
  • Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια. Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.
  • Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
  • Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
  • Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
  • Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.
  • Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψετε το κεφάλι με τα χέρια σας.
  • Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, το φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά.
  • Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνετε στο κάθισμά σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση. Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις