Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Σεισμός στην Εύβοια – Ευθύμιος Λέκκας στο newsit.gr: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Σεισμός στην Εύβοια – Ευθύμιος Λέκκας στο newsit.gr: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί όλη η επιστημονική κοινότητα την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Εύβοιας, μετά τον νέο μεγάλο σεισμό που έγινε στην περιοχή νότια και νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες, χθες το βράδυ (29.11.2022). Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο newsit.gr τονίζοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή που είναι άγνωστη σεισμικά.

«Έχουμε μια πλούσια ακολουθία μετασεισμών, χθες είχαμε 50 σεισμούς μετά τον μεγάλο σεισμό, τώρα έχουμε 33 σεισμούς μετά τον σεισμό στις 10 το βράδυ. Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, μπορεί να έχουμε και τον ίδιο σεισμό, μπορεί να έχουμε και λίγο μεγαλύτερο, αλλά μπορεί να μπούμε και σε αποδρομή του φαινομένου», τονίζει ο Ευθύμιος Λέκκας για την Εύβοια.

Άγνωστη περιοχή

Στη συνέχεια ο Ευθύμιος Λέκκας, τονίζει ότι είναι μια άγνωστη σεισμικά περιοχή και αυτό που πρέπει να τονίζουμε σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι «δεν μπορούμε να πάμε σε πολύ μεγάλα μεγέθη γιατί δεν έχει το δυναμικό η περιοχή. Δεν έχει το δυναμικό, δηλαδή, να πάμε σε μεγέθη 5,5 ή 6. Δεν αποκλείεται το γεγονός να δούμε και σεισμούς γύρω στους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ κάπου εκεί είναι το λογικό να συμβεί».

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι μετά το «χτύπημα» του Εγκέλαδου «δεν έχουν γίνει μεγάλες ζημιές, απ΄ όσο γνωρίζω. Αλλά αν υπάρξει κάτι μεγαλύτερο μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για ζημιές, αλλά όχι εκτεταμένες, θα περιοριστούν στα παλιά σπίτια εκεί δηλαδή που είχαμε και τις προηγούμενες μικροζημιές».

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους στη Νότια Εύβοια, ενώ σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών πρέπει να αποφεύγουν την διαμονή σε πετρόκτιστα παλιά κτίσματα αλλά και σε εκείνα που έχουν ρωγμές.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις