Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Σεισμός στην Κρήτη: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 6,3 Ρίχτερ

Σεισμός στην Κρήτη: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 6,3 Ρίχτερ
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Ταρακουνήθηκε και πάλι η Κρήτη μέσα σε διάστημα λίγων ημερών από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, καθώς σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 6,3 Ρίχτερ το μεσημέρι της Τρίτης (12.10.2021), προκαλώντας νέα αναταραχή στο νησί.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, η οποία εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης. Μετά τον πρώτο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ 24 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Ζάκρο, σημειώθηκε και μετασεισμός 4,1 Ρίχτερ, πιο κοντά στη Ζάκρο (11 χιλιόμετρα) αλλά με μεγαλύτερο εστιακό βάθος.

Άκης Τσελέντης: «Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός»

«Ο σεισμός ήταν 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου στην Κρήτη με εστιακό βάθος 8 χιλιόμετρα. Δεν έχει καμία σχέση με το Αρκαλοχώρι κι από ότι φαίνεται είναι ο κύριος σεισμός. Η περιοχή αυτή πάντα δίνει τέτοιους σεισμούς. Δεν με προβληματίζει», είπε στο newsit.gr, ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Ευθύμης Λέκκας: «Δεν φαίνεται να συνδέεται με το Αρκαλοχώρι»

«Το προσωρινό μέγεθος του σεισμού είναι 6,3 Ρίχτερ από 6,6 Ρίχτερ που ήταν αρχικά. Έγινε έντονα αισθητός σε όλη την Κρήτη με μικρό εστιακό βάθος. Διερευνούμε την πιθανότητα να έχει σύνδεση με το σεισμό του Αρκαλοχωριού, αλλά μάλλον δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο» τονίζει στο newsit.gr, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Βασίλης Καρακώστας: «Υπάρχει μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο της Κρήτης»

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».

Η στιγμή που ο κόσμος στο Ηράκλειο βγαίνει στους δρόμους

Οι τζαμαρίες των καταστημάτων άρχισαν να τρέμουν και το έδαφος να σείεται. Οι φωνές σε γειτονιές αρχίζουν να πυκνώνουν. Είναι τα δευτερόλεπτα πανικού στο Ηράκλειο, με κατοίκους και επισκέπτες να προσπαθούν να βγουν και να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Ο κόσμος πετάχτηκε στους δρόμους από σπίτια και καταστήματα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις