Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Σεισμός στο Μαρόκο: Το εντυπωσιακό ρήγμα στο όρος Άτλαντας και η ελληνική έρευνα

Σεισμός στο Μαρόκο: Το εντυπωσιακό ρήγμα στο όρος Άτλαντας και η ελληνική έρευνα

Στο Μαρόκο βρέθηκε η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμη Λέκκα στο απόηχο του μεγάλου σεισμού των 7 Ρίχτερ που έπληξε στις 8 Σεπτεμβρίου τη χώρα.

Σημειώνεται πως ο φονικός σεισμός που έπληξε το Μαρόκο άφησε πίσω του σχεδόν 3.500 νεκρούς, ενώ ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν.

Η ελληνική αποστολή βρέθηκε στο Μαρόκο από τον πυρήνα της οροσειράς του Άτλαντα μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού στο Μαρόκο σε μήκος πάνω από 4.000 χιλιόμετρα και ύψος που ξεπερνά τα 5.000 μέτρα.

Η ελληνική αποστοή, που συγκροτήθηκε από τον Καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμη Λέκκα, τον Ομότιμο Καθηγητή Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτη Καρύδη και τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Δρ Βασίλειο Μώκο, θέλησε να διερευνήσει τη σεισμική δραστηριότητα που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες.

Σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα η ελληνική αποστολή εντόπισε στους τεράστιους ορεινούς όγκους το εντυπωσιακό σεισμικό ρήγμα που εκτείνεται σε μεγάλο μήκος και κατέστρεψε ολοσχερώς δεκάδες χωριά στην πορεία του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη, «οι βλάβες που προκλήθηκαν προέρχονται από τις δευτερογενείς επιπτώσεις του σεισμού σε χαλαρές ποτάμιες αποθέσεις, ενώ μόνο οι κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα ανταποκρίθηκαν θετικά».

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις