Ελλάδα

ΣΕΤΕ: Οικονομική αυτοκτονία ο διπλασιασμός του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

Έντονη είναι η αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στον φημολογούμενο διπλασιασμό του ΦΠΑ στην εστίαση.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανδρέας Ανδρεάδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, έκανε λόγο για “οικονομική αυτοκτονία”, και για εξέλιξη που θα επιφέρει «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Αυτό, όπως είπε, προκύπτει από την ανάλυση οικονομικών σεναρίων για το 2015 που πραγματοποίησε το SETE Intelligence.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. στα ταμεία του κράτους, αλλά θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η μείωση αυτή θα προκαλέσει καταστροφικές μεταβολές και στις θέσεις εργασίας, αφού για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα, θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας! Η εκτίμηση που έκανε ο κ. Ανδρεάδης για τη ροή των τουριστών προς την Ελλάδα, είναι λιγότεροι κατά 2,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2015 και ακόμα μεγαλύτερες απώλειες για το 2016.

Αύξηση ΦΠΑ θα σημάνει αύξηση στις τιμές των τουριστικών πακέτων

Η αύξηση του ΦΠΑ, θα επιφέρει αναπόφευκτη αύξηση στην τιμή του πακέτου, διότι η πλειοψηφία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το διπλασιασμό του. Έτσι, η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι για παράδειγμα η ανταγωνίστρια Τουρκία έχει ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) 8%, η Πορτογαλία 7%, η Ιταλία και η Γαλλία στο 10% και την ίδια στιγμή η Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε, θα είναι μη ανταγωνιστική. Το συγκεκριμένο μέτρο, αναφέρθηκε, θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει. Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.

Οι συνέπειες του μέτρου δε σταματάνε μόνο στις ροές των τουριστών προς την Ελλάδα, αλλά όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να μετακυλήσουν το κόστος αυτό στις τιμές των δωματίων, θα καταστούν μη ανταγωνιστικές.

Μια πρώτη εκτίμηση για τις τιμές των τουριστικών πακέτων την επόμενη μέρα της αύξησης, κάνει λόγο για αύξηση 5% και αν ένα δωμάτια (διαμονή) κόστιζε 100 ευρώ μετά την αύξηση θα πάει 105 ευρώ. Μπορεί, όπως τονίστηκε, τα πέντε ευρώ να ακούγονται λίγα, αλλά στη διεθνή τουριστική αγορά είναι αρκετά για να στρέψουν το τουριστικό ρεύμα σε άλλες αγορές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Δύο συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στην Θεσσαλονίκη - Μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος
Οι λιμενικοί κατάσχεσαν ένα σπρέι πιπεριού, ένα ξύλινο γκλοπ, ένα αλουμινένιο μπαστούνι μπέιζμπολ, ένα πιστόλι κρότου με γεμιστήρα και φυσίγγια, χρηματικό ποσό ύψους 6.374,10 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο
Ναρκωτικά
Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο εκμεταλλευτής του βυτιοφόρου που εξερράγη
Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για το αδίκημα της πρόκλησης πυρκαγιάς και έκρηξης με ενδεχόμενο δόλο, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή
Από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο
Σε ύφεση η φωτιά στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης: Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών στη βιοτεχνία
Oι φλόγες ξεκίνησαν από αύλειο χώρο, όπου υπήρχαν ξερά χόρτα και απορρίμματα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια, ενώ τοπικά μέσα αναφέρουν ότι έχουν γίνει συλλήψεις
Φωτιά στο Καλοχώρι
Συγκλονίζει η μητέρα του 20χρονου που δέχτηκε 13 σφαίρες από αστυνομικούς στο Άργος - «Τον σκοτώσανε, με μηχανήματα λειτουργεί το σώμα του»
«Τρεις σφαίρες κάνανε έκρηξη και γίναν κομματάκια μέσα στο κεφάλι του, είναι αυτιστικός έχει αναπηρία 89%» λέει η μητέρα του 20χρονου
Ανδρας τραυματίστηκε στο κεφάλι από σφαίρα κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης στο Άργος, μετά από άρνησή του να σταματήσει σε έλεγχο
14