Κυριακή, 28 Απρ.
19oC Αθήνα

Σήμερα η εισαγγελική πρόταση για τον προπονητή ιστιοπλοΐας που κατηγορείται ότι βίασε 12χρονη αθλήτρια

Σήμερα η εισαγγελική πρόταση για τον προπονητή ιστιοπλοΐας που κατηγορείται ότι βίασε 12χρονη αθλήτρια

Μετά την ολοκλήρωση της αποδεικτικής διαδικασίας στη δίκη του πρώην προπονητή ιστιοπλοΐας ο οποίος κατηγορείται για το βιασμό 12χρονης αθλήτριας του πριν περίπου 10 χρόνια, σήμερα, έρχεται η ώρα της αγόρευσης του εισαγγελέα της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, Χαράλαμπου Μαστοραντωνάκη επί της ενοχής ή μη του 39χρονου κατηγορούμενου. 

Ο εισαγγελικός λειτουργός,  ο οποίος πριν μερικούς μήνες είχε βρεθεί στην έδρα και μίας άλλης πολύκροτης δίκης, αυτής που αφορούσε την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, θα εισηγηθεί σήμερα σε δικαστές και ενόρκους εάν ο προπονητής ιστιοπλοΐας πρέπει να κριθεί ένοχος για τις τρεις κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα αδικήματα του βιασμού, των γενετήσιων πράξεων με ανήλικη που έχει συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 14 έτη και της κατάχρησης ανηλίκου.

«Απειλούσε ότι θα με σκοτώσει»

Η υπόθεση είδε το «φως» της δημοσιότητας μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία μάλιστα γνωστοποίησε και το ζήτημα στον εισαγγελέα. Η αθλήτρια αποφάσισε να μιλήσει στις αρχές τον Ιανουάριο του 2021, όταν είχε αρχίσει να ξετυλίγεται το «κουβάρι» των καταγγελιών για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις στον αθλητισμό.

«Δεν υπήρχε καμία συναίνεση από την πλευρά μου. Με απειλούσε ότι θα με σκοτώσει και θα καταστρέψει την οικογένειά μου, αν μιλούσα και αποκάλυπτα τι μου έκανε», είχε πει στην κατάθεσή της.

Ο κατηγορούμενος στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου απολογήθηκε ενώπιον δικαστών και ενόρκων, όντας ιδιαίτερα φορτισμένος, και ουσιαστικά παραδέχθηκε τις δύο εκ των τριών κατηγοριών που αποδίδονται. Αρνήθηκε ωστόσο κατηγορηματικά πως βίασε την ανήλικη αθλήτρια του όπως η ίδια κατήγγειλε στον εισαγγελέα και επανέλαβε καταθέτοντας κεκλεισμένων των θυρών στο δικαστήριο.

Το… μανιφέστο του έρωτα του κατηγορούμενου και η υπεράσπιση του «metoo»

«Η αγάπη και η αλήθεια έχουν κοινό παρανομαστή, την υπομονή. Θα ήθελα να ξεκινήσω από την κατηγορία του βιασμού, είναι κάτι που δεν με αντιπροσωπεύει, σε καμία έννοια, λέξη, νόημα. Η βία στον έρωτα δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχει γλυκό χωρίς ζάχαρη,  μέρα χωρίς ήλιο. Η ζωή χωρίς έρωτα είναι ανούσια, είναι πληκτική. 

Όταν αισθάνομαι ερωτευμένος με ένα άνθρωπο αισθάνομαι ότι θέλω να ζήσω πιο πολύ» υποστήριξε, κλαίγοντας, ο κατηγορούμενος στην απολογία του, προσθέτοντας «είμαι πολύ υπέρ των κινημάτων, αγαπάω το metoo. Στην Τρίπολη, στις φυλακές, δεν μιλώ με κανέναν συγκρατούμενό μου , αν έχει σηκώσει χέρι πάνω στη γυναίκα του».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως ερωτεύτηκε την αθλήτρια του και χαρακτήρισε στην απολογία του «λάθος» και «λαδιά» το γεγονός ότι-όπως παραδέχθηκε-είχε ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές μαζί της παρά το γεγονός πως ήταν 12 ετών. 

Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως τη σχέση τους παρότρυνε και η μητέρα της αθλήτριας. Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε επισταμένα ωστόσο από την έδρα για ποιο λόγο εάν δεν υπήρξε βιασμός, η πρώην αθλήτρια του να καταγγείλει κάτι τέτοιο στις αρχές.

Ο κατηγορούμενος απάντησε, χαρακτηρίζοντας ψέματα τα όσα του καταλογίζει, τα οποία οφείλονται στο ό,τι ήθελε να κάνει καριέρα εκμεταλλευόμενη το κίνημα του #metoo. Βέβαια, πλέον η αθλήτρια ιστιοπλοΐας έχει σταματήσει να αγωνίζεται.

Μετά την αγόρευση του εισαγγελέα, το λόγο θα λάβουν οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης και αναλόγως με το πόσο γρήγορα θα «τρέξει» η διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτό Δικαστηρίου, δεν αποκλείεται και εντός της ημέρας, το δικαστήριο να εκδώσει την ετυμηγορία του, στην πρώτη δίκη για το ελληνικό #metoo. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις