Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Σιωπή Βαρθολομαίου μετά τις εξηγήσεις Γαβρόγλου για την “ιερή συμφωνία”

Γαβρόγλου Βαρθολομαίος
Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχεδόν δυο ώρες κράτησε η συνάντηση που είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου (10.11.2018) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Ο Κώστας Γαβρόγλου ταξίδεψε νωρίτερα από το προγραμματισμένο στο Φανάρι για να ενημερώσει τον κ. Βαρθολομαίο για την πρόσφατη συμφωνία που ανακοίνωσαν πριν μερικά 24ωρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την εκκλησιαστική περιουσία.

Μετά το τέλος της συνάντησης και τις εξηγήσεις του Έλληνα υπουργού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έκανε δηλώσεις, επιλέγοντας τη σιωπή.

Κατά τη διάρκεια του τετ α τετ που είχε στο Φανάρι με τον Κώστα Γαβρόγλου, ο Πατριάρχης εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας στις δηλώσεις του.

Άκουσα τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχου, θα μεταφέρω τους προβληματισμούς, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδίωξη μας είναι ο διάλογος. Όπως ξέρετε έχουμε μια ιδεολογική και πολιτική δέσμευση ως τρόπο να λύνονται τα θέματα και πάμε παρακάτω” τόνισε ο κ. Γαβρόγλου μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων σημείωσε ότι ενημέρωσε επισήμως τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας στην Ελλάδα και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η συμφωνία που προωθείται θα επηρεάσει τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και της Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είπε ότι “αυτά είναι θέματα που θα δούμε στις λεπτομέρειες όπως και πολλά άλλα ζητήματα, αλλά παραμένει η βασικότατη αρχή ότι έχουμε να κάνουμε με μία ιστορική, κυριολεκτικά ιστορικού χαρακτήρα, συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει“.

Στην συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον κ. Γαβρόγλου παραβρέθηκε και ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Δημήτριος. Στη συνέχεια ο υπουργός παρακάθισε σε γεύμα στην πατριαρχική τράπεζα στο Φανάρι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις