Ελλάδα

Σκάνδαλο ΑΕΠΙ: Κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για το “πάρτι” των 30 εκατ. ευρώ

Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν τα μέλη της οικογένειας Ξανθόπουλου, που για χρόνια κρατούσαν τα "ηνία" της ΑΕΠΙ. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τους απήγγειλε 7 κακουργηματικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας πρωτοδικών για το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ άσκησε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Επίσης για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης από κοινού από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας, της απάτης από κοινού και κατ´ επάγγελμα, της απιστίας από κοινού, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού κατ’εξακολούθηση από δράστες που ενεργούν κατ’επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, της ανακριβούς απόδοσης ΦΠΑ και της φοροδιαφυγής δια της ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.

Η δίωξη στρέφεται και εναντίον των εκπροσώπων στο διοικητικό συμβούλιο που είχαν εκτελεστικά καθήκοντα. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να υπεξαίρεσαν ποσό που αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Η δικαστική έρευνα αφορά την περίοδο από το 2003 ως το 2017 και στη δικογραφία περιλαμβάνονται, εκτός από τα πορίσματα διαχειριστικών ελέγχων και μηνύσεις δημιουργών.

Πως άρχισε να ξετυλίγεται το “κουβάρι”

Το έναυσμα για την έρευνα έδωσε αναφορά του υπουργείου πολιτισμού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο.

Με παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, σχηματίστηκε δικογραφία και με κατεπείγουσες διαδικασίες παραγγέλθηκε στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010-2015, με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έφοδος στα γραφεία της ΑΕΠΙ συγκεντρώνοντας στοιχεία για την έρευνα με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας.

“Πάρτι” εκατομμυρίων

Σημειώνεται πως με εντολή του υπουργείου Πολιτισμού προηγήθηκε έλεγχος ορκωτών λογιστών, που αποκάλυψε πάρτι εκατομμυρίων. Το πόρισμα της Ερνστ & Γιανγκ (Ελλάς), σύμφωνα με πληροφορίες, αποκάλυψε σκανδαλώδη διαχείριση.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μισθό 52.000 ευρώ το μήνα ή 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς του, μέλους του Δ.Σ. έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο.

Την ίδια περίοδο η ΑΕΠΙ εμφανίζεται, σύμφωνα με το διαχειριστικό έλεγχο, να έχει, στο τέλος του 2014, αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ανήλικος έπεσε θύμα εκφοβισμού από συμμαθητή του στην Αμαλιάδα - «Έπαιζαν στην οικοδομή με έναν πάκο 50ρικα και τον απειλούσαν» λέει ο πατέρας του
Ο 14χρονος ζητούσε από το 12χρονο παιδί μικρά χρηματικά ποσά στην αρχή, ωστόσο έφτασε στο σημείο να αποσπάσει 8.250 ευρώ - Ο πατέρας του θύματος περιγράφει στο newsit.gr τον εφιάλτη που βίωσε ο γιος του
iStock
Novartis: Βίντεο παρωδία προβλήθηκε στη δίκη με «πρωταγωνιστή» τον Άδωνι Γεωργιάδη – Μια «ψεύτικη» απαγωγή, μια μπανιέρα και δράστες με κάλτσες
Η προβολή ενός σατιρικού βίντεο που είχε δημιουργήσει η Novartis έκλεψε την παράσταση κατά την κατάθεση του Άδωνι Γεωργιάδη στη συνεχιζόμενη δίκη
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Χριστούγεννα 2025: Όλες οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων
Το εορταστικό πρόγραμμα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά περιλαμβάνει μουσικούς περιπάτους, συναυλίες, πάρτι, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά, ξεναγήσεις και μία μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Αγορά
Χριστούγεννα