Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Σκάνδαλο Siemens: Πρόταση να παραπεμφθεί σε δίκη ο Χριστοφοράκος

Σκάνδαλο Siemens: Πρόταση να παραπεμφθεί σε δίκη ο Χριστοφοράκος

Πρόταση να παραπεμφθεί σε δίκη για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος, έκανε ο εισαγγελέας Εφετών, Στέλιος Κωσταρέλλος. η δωροδοκία αφορά την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, και το έργο είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία SAIC, με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens.

Ο εισαγγελικός λειτουργός μετέβαλλε την πρότασή του μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο διαφώνησε ευθέως με την προηγούμενη άποψη που είχε διατυπώσει τον Μάρτιο του 2016 με την οποία ζητούσε να απαλλαγεί όχι μόνο για το αδίκημα της απάτης αλλά και της δωροδοκίας.

Όπως σημείωνε τότε, ο Χριστοφοράκος δεν δωροδόκησε κρατικούς υπαλλήλους, αλλά τα εκατομμύρια που δόθηκαν για να κλείνει όλες τις μεγάλες δουλειές στη χώρα μας η Γερμανική εταιρεία ήταν δωρεά (!) προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την νέα πρότασή του, προκύπτουν ενδείξεις ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μαζί με τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I.Ο εισαγγελέας ζητάει συνολικά να παραπεμφθούν σε δίκη 18 κατηγορούμενοι για επιμέρους αδικήματα. Εκτός από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο αντιμέτωποι με την παραπομπή στο εδώλιο βρίσκονται οι : Michael Kutshenreuter , Reinhard Siekaczek, Διονύσης Δενδρινός,Grant Lawrence Clark,Russell Michael Maghew,Αλέξανδρος Λέτσας, Γιωργος Καλδής, Σάββας Γιαννακάκη,Αθανάσιος Ράμμος,Βασίλειος Τυρογαλάς,Γεωργιος Καραμανης, Εμμανουήλ Βαρδάκης, Ελευθέριος Λώλος, Γεράσιμος Βασιλάτος,Παναγιώτης Αναστόπουλος,Ιωάννης Πετρόπουλος και Παναγιωτης Μέρτης.

Παράλληλα, ζητάει να μη γίνει απαγγελθεί κατηγορία κατά του Χριστοφοράκου και του πρώην στελέχους της Siemens Διονύσιου Δενδρινού, για απάτη και εγκληματική οργάνωση. Επίσης ζητείται να μην δικαστούν οι δυο προαναφερόμενοι για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βάρος του δημοσίου αλλά και τα στελέχη της Ζήμενς Grant Lawrsnce Clark, Russell Michael Maghew για το ίδιο αδίκημα.

Η απαλλαγή όμως Χριστοφοράκου για το αδίκημα της απάτης (όπως και του Δενδρινού) για το οποίο θεωρεί πως δεν στοιχειοθετείται, οδηγεί και στο αίτημά του να καταργηθούν τα δύο εντάλματα σύλληψης, που είχαν εκδοθεί εις βάρος του Χριστοφοράκου για αυτό το αδίκημα το 2009. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens δεν είχε εμφανιστεί να απολογηθεί για την υπόθεση στον 4ο ειδικό ανακριτή και διέφυγε στη Γερμανία, όπου από τότε κυκλοφορεί ελεύθερος.

Ο εισαγγελέας προτείνει ταυτόχρονα να διατηρηθεί η ισχύς νέου εντάλματος σύλληψης για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ.

Για τον ίδιο λόγο πάντως (της απαλλαγής από το αδίκημα της απάτης) ζητεί να αρθεί η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που είχε επιβληθεί στον Διονύση Δενδρινό και να αντικατασταθούν οι περιοριστικοί όροι με εγγύηση 250.000 ευρώ, όπως και στους Grant Lawrsnce Clark και Russell Michael Maghew.

Επιπλέον, ο κ. Κωσταρέλλος θεωρεί ότι δεν πρέπει να απαγγελθεί κατηγορία κατά των Ελευθέριου Λώλου, Γεράσιμου Βασιλάτου, Παναγιώτη Αναστόπουλουυ, Ιωάννη Πετρόπουλου και Παναγιωτη Μέρτη για απιστία σε βάρος του δημοσίου, παθητική δωροδοκία και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και να τους απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, όπως και στον Γεωργιο Καραμάνη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις