Ελλάδα

“Σκασμένοι” οι Έλληνες για το μέλλον της ΕΕ – Τι λένε για την πορεία της οικονομίας

Οι Έλληνες παραμένουν ο πιο απαισιόδοξος λαός αναφορικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα αν και οι αισιοδοξία για το μέλλον ενισχύθηκε ανάμεσα στους Έλληνες από περασμένο φθινόπωρο κατά 8%, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία οι απαισιόδοξες γνώμες είναι περισσότερες από τις αισιόδοξες (51% έναντι 45%).

Συνολικά, η πλειονότητα των Ευρωπαίων αισιοδοξεί για το μέλλον της ΕΕ (61%, +3 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ μόνο το 34% (-3) είναι απαισιόδοξοι. Η αισιοδοξία είναι μεγαλύτερη στην Ιρλανδία (85%), τη Δανία (79%), τη Λιθουανία (76%) και την Πολωνία (74%). Λιγότερο έντονη είναι η αισιοδοξία στο Ηνωμένο Βασίλειο (47% έναντι 46%) και στη Γαλλία (50% έναντι 45%).

Σε ό,τι αφορά, την εικόνα της ΕΕ, η αναλογία των ερωτηθέντων που έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ (45%) αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2009 (48%). Σημαντική ήταν η αύξηση και στην Ελλάδα (33%, +8%). Ακόμη κατά 6% αυξήθηκε και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην ΕΕ φτάνοντας στο 33% σε σχέση με 44% ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε νέο ρεκόρ έφτασε, επίσης, η υποστήριξη των Ευρωπαίων στο ευρώ, με πάνω από τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (76%, +1 ποσοστιαία μονάδα, +9 από την άνοιξη του 2014) στην ευρωζώνη να είναι υπέρ του ενιαίου νομίσματος της ΕΕ. Στην ΕΕ συνολικά, η στήριξη για το ευρώ είναι σταθερή στο 62%, καθώς στις χώρες εκτός ευρωζώνης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά του ενιαίου νομίσματος. Στην Ελλάδα, το ποσοστό υποστήριξης του ευρώ έφτασε το 70% (+3% από το φθινόπωρο).

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το ΑΜΝΑ ανάμεσα στους Έλληνες παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό θετικών γνωμών για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Μόλις 7% δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση είναι καλή, σε σχέση με 49% στην ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στο Λουξεμβούργο (94%), στη Δανία (91%) και στις Κάτω Χώρες (90%).

Ωστόσο, βελτιωμένη κατά 5% παρουσιάζεται η άποψη ανάμεσα στους Έλληνες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, φτάνοντας το 23%. Το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πιστεύει πως θα παραμείνει σταθερή και το 27% ότι θα επιδεινωθεί.

Ως πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αναδείχθηκαν η ανεργία (49%), η οικονομική κατάσταση (45%), το δημόσιο χρέος (22%) και η φορολογία (16%). Σε ό,τι αφορά την πιο σημαντική πηγή ανησυχίας στην ΕΕ, οι Έλληνες ανέδειξαν κατά 37% τη μετανάστευση (34% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος). Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στη δεύτερη θέση οι Ευρωπαίοι ανέδειξαν την κλιματική αλλαγή (22%, +6%), την ώρα που τα ελληνικά ποσοστά ήταν καθηλωμένα στο 6%.

Το «Τακτικό Ευρωβαρόμετρο- Άνοιξη 2019» πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων από τις 7 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2019 στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αναβλήθηκε για τις 12 Ιανουαρίου η δίκη του γνωστού τράπερ Ivan Greko
«Οι Εισαγγελικές Αρχές δεν πρέπει να σπεύδουν να ασκούν ποινικές διώξεις υπό την πίεση δημοσιευμάτων, σε υποθέσεις που δεν είναι ώριμες προς εκδίκαση και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο συνήγορος του κατηγορουμένου
Ο τράπερ Ivan Greko
Συγκλονίζουν οι συγγενείς των ορειβατών που σκοτώθηκαν στα Βαρδούσια όρη - «Τον πήρε ο παππούς του, 5 πέθανε ο πατέρας μου και 10 ο γιος μου»
«Πέθανε ο πατέρας μου και τον έπαιρνα τηλέφωνο και ήταν κλειστό, ενημέρωσα κάτι φίλους του που είναι πάνω και άρχισε η έρευνα» λέει ο πατέρας του Γιώργου Δόμαλη
Οι ορειβάτες που χάθηκαν στα Βαρδούσια όρη
Νέα αποκάλυψη που «καίει» τον γιο και φερόμενο δολοφόνο της Ελένης Παπαδοπούλου - Το προφίλ του 60χρονου, τα χρέη και οι καβγάδες
Οι αρχές να εκτιμούν πως το έγκλημα έγινε σε τρεις φάσεις, ο 60χρονος πρώτα φέρεται να νάρκωσε την μητέρα του, ύστερα να της προκάλεσε ασφυξία και στη συνεχεία να έκαψε το σπίτι με την ίδια μέσα
Ο γιος του υπουργού συνελήφθη για τη δολοφονία της μητέρας του
Την Πέμπτη, 01 Ιανουαρίου, κυκλοφορεί το νέο φύλλο της Εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» – Νέα Χρονιά, Νέες Προσφορές, Νέα τιμή
Την Πέμπτη, 01 Ιανουαρίου, κυκλοφορεί το νέο φύλλο της Εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» Η εφημερίδα  ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Σας εύχεται...
Την Πέμπτη, 01 Ιανουαρίου, κυκλοφορεί το νέο φύλλο της Εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» – Νέα Χρονιά, Νέες Προσφορές, Νέα τιμή
Ανυποχώρητοι οι αγρότες ετοιμάζονται για Πρωτοχρονιά στους δρόμους: Έκλεισαν τον παρακαμπτήριο στο μπλόκο Νίκαιας, την Ιόνια Οδό και την Λάρισας – Βόλου
Η πανελλαδική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, είτε στα Μάλγαρα είτε στη Σίνδο, ενώ την ίδια ώρα, οι κινητοποιήσεις τους συνεχίζονται με τους αγρότες να σκληραίνουν τη στάση τους
Μπλόκο αγροτών στη Λάρισα
83