Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Σοκ με τις συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια του αεροδρομίου!

Σοκ με τις συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια του αεροδρομίου!

Συγκλονίζει η επιστολή των ιατρών της ΜΚΟ “Ιατρική Παρέμβαση” σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια του “Ελευθέριος Βενιζέλος”.  Διαβάστε την επιστολή με την καταγγελία των ιατρών και τις συνθήκε ςπου περιγράφονται…

Επιστολή σοκ προς τη διοίκηση της αστυνομικής διεύθυνσης του αεροδρομίου “Ελ Βενιζέλος” από γιατρούς της ΜΚΟ “Ιατρική Παρέμβαση” οι οποίοι δεν πίστευαν στα μάτια τους με αυτά που είδαν και τους αφηγήθηκαν οι κρατούμενοι που είναι αναγκασμένοι να τηρούν ακόμη και ωράριο για τις τουαλέτες! Σύμφωνα με το bloko.gr, τρεις φορές την ημέρα οι φύλακες τους επιτρέπουν να πάνε στην τουαλέτα!   Διαβάστε την επιστολή με αποδέκτη τον, επικεφαλής
ταξίαρχο Γ. Τσερλεντάκη…

Αξιότιμε κύριε,

Σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή με αφορμή περιστατικό που σημειώθηκε την Πέμπτη 28 Ιουνίου στα κρατητήρια του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος. Συγκεκριμένα, με βάση την μαρτυρία της ομάδας της οργάνωσής μας που βρίσκεται καθημερινά στο ιατρείο των κρατητηρίων, υπήρξε έντονη διαμαρτυρία από αστυνομικό υπάλληλο, υπεύθυνο του τμήματος ασύλου της Διεύθυνσή σας, για το γεγονός ότι σε έναν από τους κρατούμενους παρασχέθηκαν πληροφορίες για τη διαδικασία του πολιτικού ασύλου.

Όπως μας έχει ενημερώσει πρόσφατα η κοινωνική λειτουργός της ομάδας μας, τα αιτήματα ασύλου των κρατουμένων παραλαμβάνονται σε αρκετές περιπτώσεις με καθυστέρηση και συχνά και μετά από δική μας παρέμβαση. Παράλληλα υπάρχει μια συνεχής πίεση και άρνηση η οποία παρεμποδίζει το έργο της ομάδας της Ιατρικής Παρέμβασης σε ότι αφορά την κοινωνική ενημέρωση και την ιατρική περίθαλψη των κρατουμένων, ενώ καθίσταται φανερό ότι η αστυνομική ομάδα του κρατητηρίου αμφισβητεί έντονα το λόγο ύπαρξης της ομάδας στο χώρο.

Σε ότι αφορά την ιατρική υπηρεσία, βασικά προβλήματα που προέκυψαν κατά την τετράμηνη εργασία μας στα κρατητήρια είναι:
α) Η μη παραπομπή των ασθενών σε νοσοκομεία για εργαστηριακό και ακτινολογικό έλεγχο (συνήθως μεταφέρονται στο ΕΚΑΒ όπου εκεί όμως δεν γίνονται κανενός είδους εξετάσεις με αποτέλεσμα ο ασθενής να παραμένει χωρίς διάγνωση).
β) Όταν τελικά μετά από πολλές οχλήσεις καταφέρουμε να πείσουμε την υπηρεσία σας να μεταφέρει τον ασθενή στο νοσοκομείο αρχίζουμε να ψάχνουμε σε όλο το κτίριο να βρούμε τις εξετάσεις (τις περισσότερες φορές δεν τις βρίσκουμε γιατί έχουν ξεχαστεί στο νοσοκομείο) με αποτέλεσμα αυτό να καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία του ασθενούς αλλά και για τη μετάδοση τυχών λοιμωδών νοσημάτων. Άλλωστε, το γεγονός ότι ο υπεύθυνος ιατρός λαμβάνει γνώση για ένα περιστατικό προφυλάσσει κατά το δυνατό και τις αστυνομικές αρχές φύλαξης από τα μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και από την πιθανή υποτροπή ενός περιστατικού, η οποία μπορεί να επιφέρει συνέπειες για την υπηρεσία σας (εκ νέου διακομιδή στο νοσοκομείο, θάνατος, μετάδοση νοσήματος σε άλλους κρατούμενους ή στο προσωπικό των κρατητηρίων).

Σε ότι αφορά την υγειονομική κατάσταση του κρατητηρίου, οι κρατούμενοι μας παραπονούνται ότι δεν έχουν πρόσβαση στην τουαλέτα παρά μόνο τρεις φορές την ημέρα, τους απαγορεύεται να καπνίσουν περισσότερα από τρία τσιγάρα την ημέρα ενώ είναι αναγκασμένοι να τρώνε με τα χέρια τα γεύματα που τους δίνονται με τη δικαιολογία ότι με το πλαστικό κουτάλι μπορεί να αυτοτραυματιστούν. Επιβαρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δυο τουαλέτες και δυο ντουζιέρες για τουλάχιστον 60 άτομα και οι οποίες δεν καθαρίζονται επαρκώς.

Τέλος, η μη ανανέωση στρωμάτων και κλινοσκεπασμάτων έχει σαν αποτέλεσμα τη μετάδοση δερματικών προβλημάτων ενώ υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες και για τη μετάδοση ασθενειών που ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τον ρόλο και την παρουσία της οργάνωσής μας στα κρατητήρια αλλοδαπών Αττικής. Σύμφωνα με την ανάθεση έργου από το Υπουργείο Υγείας με κωδικό σχεδίου 2011/A/ Γ.Π. 29484 (Τροποποίηση Π2δ/Γ.Π. 47556) και τίτλο «Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης – Ψυχολογικής & Κοινωνικής Υποστήριξης – Δημιουργικής Απασχόλησης ανηλίκων Αμυγδαλέζας – διανομή ειδών προσωπικής υγιεινής, ρουχισμού, στρωμάτων και κλινοσκεπασμάτων Αλλοδαπών κρατουμένων, ανδρών, γυναικών, ανηλίκων αιτούντων άσυλο αλλοδαπών στα κρατητήρια Π. Ράλλη, Ελληνικό, Ασπρόπυργος, Αμυγδαλέζας και Ελ. Βενιζέλος», στα πλαίσια των Επειγόντων Μέτρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2011, η παρουσία μας στα κρατητήρια γίνεται για την επίτευξη των παρακάτω στόχων:

• Κοινωνική ενημέρωση των κρατουμένων για τους λόγους και τη μέγιστη διάρκεια κράτησης, τη διαδικασία του πολιτικού ασύλου, την διαδικασία (εθελούσιας) απέλασης. Διερεύνηση και στήριξη ευάλωτων περιπτώσεων.
• Ψυχολογική στήριξη των κρατουμένων, αντιμετώπιση κρίσεων και συνεργασία με τον ψυχίατρο εάν κριθεί απαραίτητη η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε ψυχιατρικά περιστατικά.
• Πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, υγειονομική φροντίδα με την παροχή ειδών προσωπικής υγιεινής, αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και παραπομπή σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση οξέων παθήσεων ή τη διενέργεια απαραίτητων εξετάσεων.

Με βάση όλα τα παραπάνω παρακαλούμε όπως: α) ενημερωθούν από την υπηρεσία σας οι υπεύθυνοι των κρατητηρίων και της υπηρεσίας ασύλου έτσι ώστε να μην παρακωλύουν το έργο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Υγείας μας έχουν αναθέσει να υλοποιήσουμε και β) ληφθούν μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στο χώρο του κρατητηρίου.

Τέλος, είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεστε προκειμένου να λυθούν τα ανωτέρω προβλήματα.

Με εκτίμηση,
Ευθυμιάτου Ελπίδα
Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. Ιατρικής Παρέμβασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γέμισαν τα κρατητήρια επιχειρηματίες με χρέη – Έγκλημα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε