Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

SOS από τη Unisef – Αυξάνονται οι ροές ανήλικων προσφύγων στα ελληνικά νησιά

SOS από τη Unisef – Αυξάνονται οι ροές ανήλικων προσφύγων στα ελληνικά νησιά
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISSI

Αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των παιδιών που φτάνουν ως πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά σύμφωνα με τη Unisef, καθώς μέχρι τώρα πάνω από 7.000 παιδιά έχουν κάνει αυτό το επικίνδυνο ταξίδι.

Παράλληλα η Unisef προειδοποιεί για τις επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες στους υπερπλήρεις καταυλισμούς και τονίζει πως τα παιδιά που βρίσκονται στους καταυλισμούς πρέπει να μεταφερθούν άμεσα σε ασφαλέστερες εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική χώρα.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, περισσότερα από 850 παιδιά έφτασαν μηνιαίως στα ελληνικά νησιά, μια ροή που παρουσιάζει αύξηση κατά 32% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπως ανακοίνωσε η Unisef. Παράλληλα επεσήμανε πως τα περισσότερα ήρθαν από περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις.

Ο αντιπρόσωπος της UNICEF Λούτσο Μελάντρι, ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη Λέσβο και τη Σάμο, προέβλεψε πως οι αφίξεις θα αυξηθούν τους ερχόμενους μήνες και προειδοποίησε πως οι υπηρεσίες μπορεί να καταρρεύσουν.

Στα ελληνικά νησιά υπάρχουν περίπου 20.500 πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, το Ιράν και το Αφγανιστάν και η βία, η ταραχές και η ενδοοικογενειακή κακοποίηση αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

«Η πλειονότητα των παιδιών και των νέων ανθρώπων που συνάντησα είχαν να αντιμετωπίσουν το ψυχικό τραύμα του πολέμου και στη συνέχεια εξαναγκάσθηκαν να διαφύγουν από τα σπίτια τους. Τώρα ζουν σε άθλιες συνθήκες και το τέλος δεν είναι ορατό», δήλωσε ο Μελάντρι, με τη Unisef να καλεί και τις άλλες χώρες της ΕΕ να αυξήσουν τις προσφορές τους για την επανεγκατάσταση προσφύγων και να επιταχύνουν τις επανενώσεις οικογενειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις