Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

“SOS” από τους Ιατροδικαστές: Μην πίνετε την Πρωτοχρονιά!

“SOS” από τους Ιατροδικαστές: Μην πίνετε την Πρωτοχρονιά!

Προειδοποίηση προς όλους τους οδηγούς εξέδωσε η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία εν’ όψει της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε, οι νεαροί άνδρες είναι εκείνοι που αποτελούν τα συχνότερα θύματα αυτής της περιόδου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 64% των τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται σε αλκοόλ την Πρωτοχρονιά, συμβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο, ένας οδηγός θεωρείται ότι υπερβαίνει το νόμιμο όριο αλκοόλ, όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισµό του είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (μετά από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου, ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα (στα γνωστά αλκοτέστ της τροχαίας).

Πως… “πιάνεται” το όριο

«Πιάνουμε» το όριο με κατανάλωση 490ml μπίρας (ένα ποτήρι μεγάλο) ή 200 ml κρασιού ή 60 ml ούζου ή 55ml ουίσκι ή βότκας . Με λίγα λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αιθυλική αλκοόλη τόσο λιγότερη ποσότητα είναι ικανή για να μας οδηγήσει στο νόμιμο όριο.

Τονίζεται, επίσης, ότι στην περίπτωση νέου που καταναλώνει για πρώτη φορά αλκοόλ, αρκούν πολύ μικρότερες ποσότητες απ’ ό,τι στην περίπτωση του συνήθους χρήστη αλκοόλ, για να επηρεαστεί η οδηγική του ικανότητα.

Όμως ακόμα και οι συνήθεις χρήστες οινοπνεύματος σε υψηλές ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ δεν μπορούν να διατηρήσουν την ικανότητα οδήγησης.

Όχι μόνο νεκροί, αλλά και ανάπηροι για μια ζωή

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατροδικαστών Γρηγόρης Λέων, «τα αποτελέσματα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων από την κατανάλωση αλκοόλ είναι τραγικά. Δεν είναι μόνο τα θανατηφόρα περιστατικά που διαπιστώνονται αυτές τις ημέρες. Είναι οι εκατοντάδες νέοι που βρίσκονται τραυματίες στα νοσοκομεία και που πολλές φορές από ένα τέτοιο ατύχημα μένουν ανάπηροι για μία ολόκληρη ζωή».

Καταλήγει αναφέροντας ότι «εάν είναι φέτος, τις ημέρες των γιορτών, να καταναλώσουμε αλκοόλ ας μην πιάσουμε το τιμόνι της οδήγησης. Ας προτιμήσουμε για οδηγό κάποιον που δεν έχει πιει ή κάποιο δημόσιο μέσο».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις