weather-icon °C AΘΗΝΑ

Σουβλάκι: Για την αύξηση της τιμής φταίει η Κίνα!

Σουβλάκι: Για την αύξηση της τιμής φταίει η Κίνα!

Αναπόφευκτη είναι η αύξηση της τιμής στο αγαπημένο μας σουβλάκι. Αυτό που επισημαίνει μιλώντας στο newsit.gr ο Ανδρέας Ανδριανάκης, Πρόεδρος Ψητοπωλών Αττικής είναι ότι η μεγαλύτερη αύξηση θα σημειωθεί στον γύρο γιατί έχει όπως λέει μεγάλες απώλειες στο ψήσιμο και γι’ αυτό η τιμή του θα αυξηθεί αρκετά.

Όπως λέει ακόμα το μόνο σίγουρο είναι ότι «δεν θα υπάρχει χαμηλότερη τιμή από 2,40 ή 2,50 ευρώ στο “πίτα-γύρο”, ενώ, έως τώρα, έβρισκες και με 2 ευρώ και με 2,10 και με 2,20. Η βάση ήταν τα 2 ευρώ. Στο εξής, αν θα βρεις με 2,40 ευρώ θα είναι καλά. Στο “καλαμάκι” μπορεί να κρατηθούν οι τιμές, προς το παρόν. Ο “γύρος” όμως έχει πάρα πολύ μεγάλες απώλειες στο ψήσιμο, χάνει βάρος, και για αυτό θα αυξηθεί αρκετά».

Ο κ. Ανδριανάκης λέει ακόμα ότι «Δεν υπάρχει πιθανότητα να μη γίνουν αυξήσεις, ή την άλλη εβδομάδα, ή αμέσως μετά το Πάσχα».

Τώρα, προσπαθούμε να δούμε που θα τις συγκρατήσουμε τις τιμές, διότι και ο κόσμος έχει οικονομικά προβλήματα και το σουβλάκι είναι λαϊκό είδος, δεν το τρώνε μόνο οι πλούσιοι.

Για την αύξηση της τιμής στο σουβλάκι φταίει η Κίνα

Εξηγώντας τι έχει συμβεί αναφέρει ότι ήδη έχουν απορροφήσει όλες τις αυξήσεις, των κρεάτων. Τονίζει ότι το πρόβλημα το προκάλεσε η Κίνα!

Γιατί εκεί, λόγω πανώλης στα χοιρίδια, αναγκάστηκαν οι Κινέζοι να προμηθευτούν χοιρινό κρέας από την Ευρώπη και οι τροφοδότες στην Ευρώπη θεώρησαν καλό να αυξήσουν την τιμή του. Εφόσον υπήρχε μεγάλη ζήτηση, αύξησαν τις τιμές. Μέχρι στιγμής, οι τιμές έχουν ανέβει πάνω από 17-18% και την άλλη εβδομάδα θα φτάσουν το 25%. «Αυτό δεν μπορούμε να το απορροφήσουμε εμείς, έχουμε απορροφήσει τις έως τώρα αυξήσεις και δεν αντέχεται αυτό. Φανταστείτε ότι δουλεύουμε με ένα κέρδος της τάξης του 12% με 15%. Όταν αυξηθεί κατά 25% η αγορά των κρεάτων, συν το ότι δεν έχουν πέσει ποτέ οι τιμές της μαναβικής από το καλοκαίρι, λόγω της κακοκαιρίας, δεν υπάρχει πιθανότητα να μη γίνουν αυξήσεις. Ή θα κάνουμε αυξήσεις ή θα πρέπει να κλείσουμε τα καταστήματα. Τον τελευταίο μήνα δεν έχουμε κέρδος. Μπορώ να σας πω ότι ορισμένα καταστήματα μπορεί να χάνουν».

Ο κ. Ανδριανάκης επισημαίνει και κάτι άλλο: «Το πρόβλημα», λέει, «υπάρχει και με τα μοσχάρια, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι το χοιρινό. Και η βενζίνη και τα μεταφορικά έχουν ακριβύνει, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι με το χοιρινό».

Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου: Να παρέμβει η κυβέρνηση

«Μόνο αρνητική μπορεί να χαρακτηριστεί η είδηση ότι αναμένεται αύξηση της τιμής που πωλείται σήμερα το σουβλάκι και ότι από την 1η Μαΐου ο καταναλωτής θα το πληρώνει κατά 10% – 15% ακριβότερο, δηλαδή το παραδοσιακό “τυλιχτό” θα φτάσει κοντά στα 3 ευρώ» σημειώνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου..

Όπως συνεχίζει ο ίδιος: «Κατανοώ απολύτως τον προβληματισμό των επαγγελματιών και των μελών του υπό ίδρυση Σωματείου Ψητοπωλών, που επικαλούνται για αυτήν τους την απόφαση την υψηλή φορολογία και την αυξημένη τιμή του εισαγόμενου κρέατος. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η υπερφορολόγηση έχει «συνθλίψει» επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απαιτείται άμεσα ελάφρυνση των πολύ μεγάλων βαρών. Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει ένα τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό και να αλλάξει τις υφεσιακές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια».

Απευθύνω έκκληση προς όλους τους αρμόδιους, συνέχισε ο ίδιος, να ξεκινήσει άμεσα ένας γόνιμος διάλογος προκειμένου να αποφευχθεί μία τόσο μεγάλη αύξηση σε ένα προϊόν που απευθύνεται κυρίως σε λαϊκά στρώματα αλλά έχει σχέση και με την παράδοση μας. Πρόκειται για ένα είδος που είναι ταυτισμένο με την Ελλάδα και αποτελεί από καθημερινή επιλογή για ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, έως τουριστική ατραξιόν.

«Η αύξηση της τιμής του θα επιβαρύνει σημαντικά και τα νοικοκυριά -ειδικά τα χαμηλότερης οικονομικής δυνατότητας – αλλά εκτιμώ και τους επαγγελματίες, καθώς θεωρώ ότι θα μειωθεί η κατανάλωση.

‘Αρα είναι προς το συμφέρον όλων η αύξηση κατά 10%-15% να μην εφαρμοστεί, χωρίς βέβαια να συνεχίζουν οι επαγγελματίες να απορροφούν τα αυξημένα κόστη» κατέληξε ο ίδιος.

 

#TAGS MM