Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Σούζαν Σάραντον: Γιατί πήγα στη Λέσβο – Έτοιμη να ξανάρθει στην Ελλάδα (VIDEO)

Σούζαν Σάραντον: Γιατί πήγα στη Λέσβο – Έτοιμη να ξανάρθει στην Ελλάδα (VIDEO)

Η απόφασή της να αφήσει τη θαλπωρή των ΗΠΑ και να έρθει στην Ελλάδα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες στη Λέσβο τις ημέρες των Χριστουγέννων, απλά τη “μεγάλωσε” στα μάτια όχι μόνο των θαυμαστών της. Η Σούζαν Σάραντον μίλησε ξανά για όσα έζησε στην Ελλάδα, για το δράμα των προσφύγων και το πως πρέπει να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, όχι μόνο ήρθε στη Μυτιλήνη για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που φτάνουν κατά εκατοντάδες κάθε μέρα, αλλά συμμετείχε ενεργά στο να βοηθηθούν. Αποφάσισε να μιλήσει ξανά για την εμπειρία της μέσα από την εκπομπή The View, όπου συμπαρουσιάστρια είναι η συνάδελφός της Γούπι Γκόλντμπεργκ. Και για μια ακόμη φορά συγκλόνισε. Και αποκάλυψε ότι θα έρθει ξανά γιατί το δράμα των προσφύγων δεν σταμάτησε με την παρουσία της στη Λέσβο…

Η γνωστή ηθοποιός επανέλαβε πως ένα από τα κίνητρά της για να ταξιδέψει 10 μέρες στην Ελλάδα και να βοηθήσει, ενεργά και ουσιαστικά, τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους εθελοντές και τους κατοίκους των ελληνικών νησιών ήταν οι ρίζες της αλλά και ο διάλογος μίσους που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ. «Ο παππούς μου έφυγε το 1915 από τη Σικελία εξαιτίας του πολέμου και ήταν πρόσφυγας. Ήρθε εδώ έκανε οικογένεια, έφτιαξε ένα σπιτικό, πάλεψε και προσέφερε και μετά άρχισα να ακούω μια ρητορική μίσους, ξενοφοβίας, να εκμεταλλευόμαστε αυτούς τους ανθρώπους για πολιτικούς λόγους. Και σκέφτηκα, είμαστε καλύτεροι απ’ αυτό, εδώ είναι η Αμερική, η χώρα των μεταναστών και των προσφύγων!».

Έτσι «σκέφτηκα λοιπόν ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν φωνή, δεν έχουν τρόπο να πουν την ιστορία τους, κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι και γιατί είναι εκεί; Θέλησα να πάω εκεί που συμβαίνει, μόνη μου και πήρα τηλέφωνο έναν φίλο μου για να μάθω που μπορώ να μείνω, αν ξέρει κανέναν που να είναι εκεί για να με βοηθήσει και με έφερε σε επαφή με τον Tyson Sadler από το RYOT news, τις φωτογραφίες του οποίου είδατε. Τον συνάντησα στην Αθήνα και πήγαμε στη Λέσβο για 10 μέρες».

Αποστομωτική ήταν η απάντησή της στην ερώτηση – παρατήρηση μιας εκ των παρουσιαστών της εκπομπής. «Άρα, η Ελλάδα δέχεται πρόσφυγες» είπε με τη Σούζαν Σάραντον να απαντά: «Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, δεν μπορεί να μη δεχτεί. Αυτό ξεχνούν όλοι. Δέχονται το λιγότερο 400 πρόσφυγες την ημέρα».

Αναφέρθηκε στους κατοίκους των νησιών που έχουν ανοίξει την αγκαλιά και τα σπίτια τους για τους πρόσφυγες, για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που συγκεντρώνουν ρούχα και με όποιο τρόπο μπορούν, υπό δύσκολες συνθήκες, προσπαθούν να βοηθήσουν. «Μαζεύουν τα βρεγμένα ρούχα, γιατί πολλές φορές είναι βρεγμένοι από τη μέση και κάτω. Κι εγώ όταν ήμουν εκεί, κρύωνα. Και τώρα, έχει πέσει περισσότερο η θερμοκρασία…».

Παρ’ ότι έφυγε, η Σούζαν Σάρανταν εξακολουθεί να έχει επαφές με τους ανθρώπους στη Λέσβο: «Μου είπαν πως πριν λίγες μέρες ένα μωρό γεννήθηκε μέσα σε μια από τις πλαστικές βάρκες και ότι ένα βρέφος έξι μηνών πέθανε σε έναν από τους καταυλισμούς εξαιτίας του κρύου. Δεν υπάρχει θέρμανση».

«Οι περισσότεροι θα ήθελαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά δεν έχουν σπίτια πια. Τα σπίτια τους βομβαρδίστηκαν. Ρώτησα μια γυναίκα “ποιος βομβάρδισε το σπίτι σου”. “Δεν έχει σημασία. Δεν υπάρχει πια” μου απάντησε. Είχαν συγγενείς που τους έκοψαν το λαιμό. Φεύγουν γιατί δεν θέλουν να τους πάρουν στο στρατό να πολεμήσουν. Σκέφτηκα, “τι θα έκανε μια γυναίκα, πόσο απελπισμένη θα πρέπει να είναι για να βάλει το παιδί της σε μια βάρκα με άλλους τουλάχιστον 60 ανθρώπους και να πάνε κάπου που δεν ξέρουν. Τι θα έκανε κάτι τέτοιο να μοιάζει με καλή ιδέα. Και οι απαντήσεις ήταν σαφείς: “Θέλω τα παιδιά μου να είναι ασφαλή, καθαρά, να σπουδάσουν και δεν υπάρχει τίποτα πια εκεί», είπε και στάθηκε στο γεγονός πως το προσφυγικό έχει «γυρίσει» έτσι ώστε να φαίνονται οι πρόσφυγες σαν να είναι οι τρομοκράτες, ενώ στην ουσία εκείνοι τρέχουν να φύγουν απ’ αυτό.

«Τι έχεις να απαντήσεις στους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ που λένε ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν τρομοκράτες» τη ρώτησε μια από τις παρουσιάστριες για να συμπληρώσει μια άλλη «πως πολλοί λένε πως κάποιοι από τους τρομοκράτες στο Παρίσι πέρασαν από την Ελλάδα». «Να σας πω ότι κανείς δεν είπε ότι θέλει να έρθει στις ΗΠΑ. Ούτε ένας απ’ όσους ρώτησα. Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία ή τη Νορβηγία».

«Συνήθως οι πατεράδες προηγούνταν. Αλλά τώρα που θα σύνορα κλείνουν και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο, έρχονται όλοι μαζί» πρόσθεσε η γνωστή ηθοποιός και ακτιβίστρια.

Η Γούπι Γκόλντμπεργκ ζήτησε από την Σούζαν Σάραντον να πει τα όσα έζησε στους Αμερικανούς πολιτικούς και να θέσει το θέμα εκεί που θα έπρεπε να είναι: τι κάνουμε. «Πρέπει να γίνει μια συζήτηση σε ηθικό και όχι πολιτικό επίπεδο» της απάντησε η Σούζαν Σάραντον. Και συνέχισε: «Δεν έχουν περάσει τρομοκράτες ως πρόσφυγες. Στην τελική, θα δούμε που ήμασταν εμείς. Τι θέλουν; Ό,τι θέλουμε κι εμείς για τα παιδιά μας».

Δείτε τη συνέντευξη της Σούζαν Σάραντον στο The View

 

Susan Sarandon on Syrian Refugee Crisis

“Down the line, we’re going to look at this crisis and we’re going to say ‘where were we?’,” Oscar-winner Susan Sarandon says on the Syrian refugee crisis after her visit to Greece.

Posted by The View on Monday, 4 January 2016

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε