Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

«Σπάνε» ρεκόρ οι τιμές σε πετρέλαιο θέρμανσης και καύσιμα – «Οι καταναλωτές έχουν φτάσει στο όριο»

Φωτογραφία Αρχείου / Intime

«Σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσίμων κίνησης ενώ παράλληλα, στα νησιά παρατηρούνται ιδιαίτερα αυξημένες τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης έως και περισσότερο από 1,35€ ενώ η βενζίνη έχει φτάσει ήδη τα 2 ευρώ και 20 λεπτά.

Πιο συγκεκριμένα, το πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφει 41% αύξηση, η αμόλυβδη βενζίνη 30% και το πετρέλαιο κίνησης 35%, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμη Κιουρτζή, να τονίζει, μιλώντας στο newsit.gr, ότι στη νησιωτική χώρα, ανάλογα με το που βρίσκονται τα νησιά υπάρχει αύξηση 10-15 λεπτών, λέγοντας «βλέπουμε σήμερα 1,35€ σε κάποια νησιά, θα αυξηθεί μέσα στις μέρες». 

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, μιλά στο newsit.gr και αναφέρεται στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης στη νησιωτική Ελλάδα. Τώρα οι τιμές είναι τουλάχιστον στο 1,35€. Αν είναι μικρές οι ποσότητες πάει ακόμα πιο πάνω, μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 1,50€».

Με το «σταγονόμετρο» το πετρέλαιο θέρμανσης

Επιπλέον οι καταναλωτές όπως φαίνεται, βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης με το «σταγονόμετρο». Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου τόνισε, μιλώντας στο newsit.gr, «βλέπουμε ότι δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή και το είδαμε αυτές τις μέρες του χιονιά. Το δεκαήμερο αυτό της κακοκαιρίας είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Καταρχήν ήταν όλες οι δεξαμενές άδειες και οι παραγγελίες οι οποίες έγιναν ήταν ναι μεν πολλές, αλλά σε μικρές ποσότητες, πχ έπαιρναν μόνο 300 λίτρα. Παλιότερα παραγγέλνανε 1.000 λίτρα και το καίγανε, τώρα παίρνουν τα 300 λίτρα και το σβήνουν ή το βάζουν στους 17 βαθμούς και κρυώνουν, ζουν μέσα στο σπίτι με το παλτό. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι ο καταναλωτής είναι στο όριο και παραγγέλνει τόσο-όσο ώστε να μπορεί να το πληρώσει για να ‘’βγουν’’ αυτές οι μέρες του χιονιά. Είναι πολύ άσχημο αυτό».

Σε διάστημα μόλις ενός μήνα παρατηρείται μία αύξηση 10 λεπτών του ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2021 οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα κατά 41%, σύμφωνα με τον πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμη Κιουρτζή και τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Γιώργο Ασμάτογλου που μιλούν στο newsit.gr και ξεκαθαρίζουν ότι «η αύξηση των τιμών δεν είναι από εγχώριους παράγοντες, είναι εξαιτίας της αύξησης του αργού πετρελαίου».

Ο Θέμης Κιουρτζής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων υπογραμμίζει, μιλώντας στο newsit.gr ότι «οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και γενικά στα υγρά καύσιμα έχουν αυξηθεί και θα αυξηθεί κι άλλο, διότι τα πρατήρια αργούν να ανεβάσουν τις τιμές. Οι αυξήσεις που έχουν έρθει τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν περάσει όλες στην λιανική αγορά, γιατί τα πρατήρια ‘’τρώνε’’ -όπως πάντα- από τα αποθέματά τους. Στις μεγάλες πόλεις ήταν τον Δεκέμβριο κάτω από 1,19€ και σήμερα πήγε στο 1,24€. Το τελευταίο δεκαήμερο μάλιστα ανέβηκαν οι διυλιστηριακές τιμές κατά 25 λεπτά του ευρώ, δηλαδή αύξηση 25€ στα 1000 λίτρα».

«Πέρσι ο καταναλωτής έπαιρνε 41% περισσότερο καύσιμο από φέτος με τα ίδια χρήματα»

Ο κ. Κιουρτζής τονίζει στο newsit.gr ότι «πέρσι ο καταναλωτής έπαιρνε 41% περισσότερο καύσιμο από φέτος με τα ίδια χρήματα. Συγκεκριμένα το 2021 το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν στα 0,87€ και φέτος είναι 1,24€», ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «και το 2013 είχαμε ξανά μεγάλη αύξηση στα υγρά καύσιμα. Είχε φτάσει το βαρέλι στα 130 δολάρια, αλλά τότε ήταν ισχυρότερο το ευρώ». Σημείωσε δε ότι «ακραίο φαινόμενο είναι οι τιμές που πωλούνται κάτω του κόστους. Το κράτος έτσι χάνει 400 εκατομμύρια από την παραβατικότητα».

Στο newsit.gr για τις επερχόμενες αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων μιλά και ο Γιώργος Ασμάτογλου, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και τονίζει ότι ενώ αναμενόταν από τον υπουργό Ανάπτυξης εκτόνωση της κατάστασης έως το τέλος του 2021, θα γίνει ακριβώς το αντίθετο.

«Από χθες (31/1/2022) έως σήμερα (1/2/2022) έχουμε στα υγρά καύσιμα αύξηση 0,01€. Όταν μιλάμε για αύξηση 1 λεπτό σημαίνει 10 ευρώ στα 1.000 λίτρα. Το πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκεται ψηλά. Είναι στο 1 ευρώ και 25 λεπτά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο κ. Ασμάτογλου επισημαίνει ότι «Τον τελευταίο μήνα βλέπουμε αύξηση 5% στο πετρέλαιο θέρμανσης με ισοσταθμικά και αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών υγρών καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών, στις 31 Δεκεμβρίου 2021 στο νομό Αττικής το πετρέλαιο θέρμανσης ανερχόταν σε 1,103€ ενώ στις 31 Ιανουαρίου 2022 στα 1,211€. Αύξηση 10 λεπτών και στην Θεσσαλονίκη μέσα σε ένα μήνα. Στην συμπρωτεύουσα το πετρέλαιο θέρμανσης από 1,106€ που ήταν έφτασε χθες (31/1) στα 1,209€. Και στο νομό Δωδεκανήσου από 1,198€ που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2021, τέλος Ιανουαρίου σκαρφάλωσε στα 1,305€. Και στα νησιά του βορείου Αιγαίου η αύξηση είναι ύψους 5%. Στην Σάμο χθες η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ανήλθε στα 1,249€ από τα 1,196 που ήταν πριν ένα μήνα, στην Λέσβο από 1,274€ που ήταν τέλος Δεκέμβρη, ανέβηκε στα 1,335€ την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου. Και ο νομός Κυκλάδων ‘’στενάζει’’ από τις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και αυτό φαίνεται καθώς στις 31 Δεκεμβρίου η τιμή ήταν στα 1,279€ ενώ στις 31 Ιανουαρίου του 2022 είναι στα 1,340€».

Αυξάνονται ολοένα και περισσότερο η τιμή σε αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης

Ο αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων αναφέρθηκε και στην ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.

«Έχουμε πολύ υψηλή μέση τιμή της αμόλυβδης που είναι στο 1,82€ πανελλαδικά και για μένα δεν είναι αντιπροσωπευτική διότι η νησιωτική Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί πολύ και με το μεταφορικό κόστος, άσχετο με το αν παίρνουν το μεταφορικό ισοδύναμο επιστροφή οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, έχει ξεπεράσει τα 2,20€. Όσο μεγαλύτερες είναι οι αποστάσεις, αρχίζει και ανεβαίνει και η τιμή. Πανελλαδικά βρισκόμαστε στο 1 ευρώ και 90 λεπτά. Η νησιωτική Ελλάδα έχει ξεπεράσει γενικά τα 2 ευρώ, σε μερικά νησιά έχει φτάσει ακόμα και τα 2 ευρώ και 20 λεπτά, ανάλογα με το που βρίσκεται το καθένα νησί. Λίγο πιο κάτω στην τιμή είναι τα νησιά του βορείου Αιγαίου που έχουν μειωμένο ΦΠΑ. Στα νησιά υπάρχει επιστροφή της τάξεως του 10% από το μεταφορικό ισοδύναμο, αλλά σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου έρχεται και φτάνει πάλι στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη νησιωτική χώρα ή την αυξημένη ηπειρωτική Ελλάδα.

Αυξήσεις αναμένονται και όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, του οποίου η τιμή στα μεγάλα αστικά κέντρα, σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου είναι στο 1,55€. «Στην ηπειρωτική Ελλάδα η τιμή και πάλι πάει λίγο παραπάνω και στη νησιωτική χώρα ακόμα πιο πολύ. Πάντως σε σχέση με την Ευρωπαϊκή ένωση που έχουμε υψηλούς ειδικούς φόρους κατανάλωσης, το πετρέλαιο κίνησης για τον Ελλαδικό χώρο είναι χαμηλότερο σχετικά», καταλήγει, μιλώντας στο newsit.gr, ο αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων.

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις