Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Σπείρα ξάφριζε ηλικιωμένους με τη μέθοδο της απασχόλησης – 10 συλλήψεις

Σπείρα ξάφριζε ηλικιωμένους με τη μέθοδο της απασχόλησης – 10 συλλήψεις

Από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων, με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες (5/5) το πρωί σε διάφορες περιοχές της Αττικής συνελήφθησαν 10 άτομα ( εννέα άνδρες και μία γυναίκα), μέλη της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται 2 επιπλέον συνεργοί τους.

Το συντονισμό στην επιχείρηση είχε το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων ενώ συμμετείχαν και αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε, της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων και της Διεύθυνσης Τροχαίας.

Η Αστυνομία έφτασε στην σύλληψη της εγκληματικής οργάνωσης μετά από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων κατά την διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκε ότι τα μέλη της διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων, με τη μέθοδο της απασχόλησης τουλάχιστον εδώ και 8 μήνες.

Τα μέλη της σπείρας κινούμενα σε ομάδες τριών έως πέντε ατόμων, περιφέρονταν σε διάφορες περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα σε σημεία με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα (λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ και καταστήματα), προκειμένου να εντοπίσουν τα υποψήφια θύματά τους.

Στη συνέχεια και στοχεύοντας αποκλειστικά σε ηλικιωμένα άτομα, τα ακολουθούσαν διακριτικά κατά την επιστροφή τους στα σπίτια τους και την ώρα που πήγαιναν να μπουν μέσα εμφανίζονταν προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ή τους συντηρητές ανελκυστήρων.

Ακολούθως τους έπειθαν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να μπουν μέσα στα σπίτια, προκειμένου να εξετάσουν υποτιθέμενη διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος ή ρευματοκλοπή ή βλάβη του ασανσέρ. Σε ορισμένες περιπτώσεις προσποιούνταν τους μεταφορείς-καθαριστές χαλιών για παράδοση σε ένοικους της ίδιας πολυκατοικίας, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός εμπορίας χαλιών που ασκούσαν οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Με το που έμπαιναν στα σπίτια κάποιοι εξ αυτών οδηγούσαν τους ηλικιωμένους στον χώρο συνήθως της κουζίνας, όπου τους απασχολούσαν με διάφορα προσχήματα, ενώ παράλληλα οι συνεργοί τους, ερευνούσαν εξονυχιστικά τους λοιπούς χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και διάφορα τιμαλφή.

Μόλις ολοκλήρωναν τις κλοπές επιβιβάζονταν στα αυτοκίνητά τους, όπου τους ανέμεναν οι οδηγοί συνεργοί τους και διέφευγαν άμεσα από το σημείο.

Όπως τονίζει στην σχετική ανακοίνωση η ΓΑΔΑ τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πρόσεχαν ιδιαίτερη την εξωτερική τους εμφάνιση και τα ρούχα που φορούσαν, προκειμένου να είναι πιο πιστευτοί στο ρόλο που υποδύονταν, ενώ καταγράφηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες επιδείκνυαν στα θύματά τους έγγραφα με το λογότυπο εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε περιπτώσεις που οι ηλικιωμένοι υποπτεύονταν τις προθέσεις τους, δεν δίσταζαν να γίνουν ιδιαίτερα φορτικοί έως και απειλητικοί, προκειμένου να κάμψουν τις αμφιβολίες τους και να ολοκληρώσουν τον σκοπό τους.

Στην συνέχεια πήγαιναν τα κλοπιμαία σε δίκτυο κλεπταποδόχων, προκειμένου αφενός να αποκομίζουν άμεσα οικονομικό όφελος και αφετέρου να μην έχουν στην κατοχή τους και για μεγάλο χρονικό διάστημα, πειστήρια των παράνομων ενεργειών τους.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν 22 διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– το χρηματικό ποσό των 27.150 ευρώ

– το χρηματικό ποσό των 3.140 δολαρίων Η.Π.Α.

– πλήθος κοσμημάτων, ρολόγια κι άλλα τιμαλφή

– 2 «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα

– είδη ρουχισμού που έφεραν κατά τις έκνομες ενέργειες

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις