Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Σπεύδουν να μεταβιβάσουν ακίνητα πριν τις αλλαγές

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
Κατακόρυφα έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες η κίνηση στις Εφορίες…
από φορολογουμένους που σπεύδουν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ακίνητα, προκειμένου να προλάβουν τυχόν αλλαγές στη φορολογία από το 2010.
 
Στις Εφορίες όπου υπάγονται περιοχές με πολύ ακριβά ακίνητα, όπως τα βόρεια προάστια, οι μεταβιβάσεις έχουν αυξηθεί μέχρι και 400% σε σχέση με πέρυσι.
 
Σήμερα, για την αξία πάνω από το αφορολόγητο όριο (95.000 ευρώ) επιβάλλεται φορολόγηση με συντελεστή μόλις 1% επί της αξίας του ακινήτου. Έτσι, ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου θα πληρώσει 2.050 ευρώ φόρο για τα εναπομείναντα 205.000 ευρώ.
 
Αν, όμως, ο συντελεστής 1% γίνει, για παράδειγμα, 5% ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει 10.250 ευρώ, δηλαδή 8.200 ευρώ παραπάνω.
 
Ένα σενάριο για τις αλλαγές προβλέπει την κατάργηση του φόρου αυτόματου υπερτιμήματος και του τέλους συναλλαγής, τα οποία επιβλήθηκαν από το 2006 σε κάθε μεταβίβαση, και την αντικατάστασή τους από τον φόρο μεταβίβασης.
 
Επιπλέον το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών, που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις μεταβιβάσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε