Ελλάδα

Στα χέρια μας τα καινούργια “αθάνατα” χαρτονομίσματα – Πότε φτάνουν – Έτσι θα είναι!

Αντίστροφη μέτρηση για να κυκλοφορήσουν τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και των 200 ευρώ. Θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας με την... τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Τα καινούργια χαρτονομίσματα θα δοθούν στην κυκλοφορία στις 28 Μαΐου και θα ενσωματώνουν ιδιαίτερες προδιαγραφές ασφαλείας κατά της παραχάραξης αλλά και προστασίας από βροχή, υγρασία, κρύο και ζέστη.

Έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να μην καταστρέφονται ακόμη και όταν τσαλακωθούν ή έλθουν σε επαφή με τοξικές ουσίες.

Πρόκειται για τα χαρτονομίσματα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 17 του περασμένου Σεπτεμβρίου και τα οποία ολοκληρώνουν τη λεγόμενη σειρά “Ευρώπη”. Είναι η σειρά που εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2013 όταν κυκλοφόρησαν τα καινούργια των 5 ευρώ.

Χαρτονομίσματα: Το χρώμα του χρήματος

Στα νέα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ επικρατεί κυρίως το πράσινο χρώμα, ενώ σε εκείνα των 200 ευρώ θα κυριαρχούν αποχρώσεις του κίτρινου και του καφέ. Σε όλα, όμως, υπάρχει αναφορά στην ελληνική μυθολογία, καθώς όταν τα κοιτάζει κανείς στο φως διαγράφεται και στις δύο πλευρές το πορτρέτο της μυθολογικής Ευρώπης.

Στην κάτω αριστερή πλευρά τους φαίνεται η αξία του χαρτονομίσματος που αλλάζει χρώμα από πράσινο βαθύ σε σκούρο μπλε αναλόγως με την κλίση του. Στη δεξιά πλευρά τους μπορεί να παρατηρήσει κανείς ένα ολόγραμμα με το πορτρέτο της Ευρώπης και την αξία του χάρτινου νομίσματος, ενώ όταν αυτό κινείται, εμφανίζεται το σύμβολο του ευρώ γύρω από την αξία του.

Κατά τον σχεδιασμό των χαρτονομισμάτων η ΕΚΤ έλαβε υπ’ όψιν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Έτσι, η νέα σειρά χαρτονομισμάτων έχει πιο σαφείς χρωματικές διαφορές και πιο εμφανείς τις αξίες τους. Τα ψηφία είναι ανάγλυφα και διαφορετικού μεγέθους ώστε να αναγνωρίζονται εύκολα από τους τυφλούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018, εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν 301.000 πλαστά χαρτονομίσματα σε πολλές από τις χώρες της ευρωζώνης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στη ΓΑΔΑ ο ανιψιός του 68χρονου ιδιοκτήτη του κάμπινγκ στη Φοινικούντα που ήταν παρών στη δολοφονία – Θα βρεθεί τετ α τετ με τους δράστες - Το τηλεφώνημα σε τρίτο πρόσωπο
Ο 33χρονος ήταν παρών την στιγμή που ο εκτελεστής μπήκε στη ρεσεψιόν του κάμπινγκ και με πέντε σφαίρες σκότωσε τον ιδιοκτήτη και τον επιστάτη του
Φοινικούντα
23
«Δεν είμαι γιατρός, έχω κέντρο αισθητικής» λέει ο 40χρονος που έδειρε την οδηγό και φωτογραφίζεται με τη χειρουργική ποδιά επί το έργον
Οι λογαριασμοί του στα social media είναι γεμάτοι με φωτογραφίες του ιδίου, να φοράει την ιατρική πόδια, εντός χειρουργικής αίθουσας και να κάνει μεταμοσχεύσεις μαλλιών
«Δεν είμαι γιατρός, έχω κέντρο αισθητικής» λέει ο 40χρονος που έδειρε την οδηγό και φωτογραφίζεται με τη χειρουργική ποδιά επί το έργον 13
«Αυτές οι Νύχτες έμειναν»: Η Nova στήριξε ως Μεγάλος Χορηγός το 31 ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας!
Από πλευράς Nova το «παρών» έδωσε η κα. Κική Σιλβεστριάδου, CEO της Nova Media στην τελετή λήξης ενώ η κα. Αγάπη Κεφαλογιάννη, Program Director της Nova παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης
nova