Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Στα χέρια της αστυνομίας επικεφαλής οργάνωσης εμπορίας ανθρώπων στην Αθήνα – Πώς ανακαλύφθηκε η δράση της

Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Εξαρθρώθηκε οργάνωση εμπορίας ανθρώπων στην Αθήνα, επικεφαλής της οποίας ήταν 40χρονη από το Ουζμπεκιστάν. Η αρχή του τέλους της δράσης της έγινε όταν περαστικοί είδαν μια ομοεθνή της να κρέμεται από μπαλκόνι σπιτιού…

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ που επικαλείται πηγές της ΕΛ.ΑΣ., μια ομοεθνής της 40χρονης επικεφαλής της οργάνωσης εμπορίας ανθρώπων εντοπίστηκε από περαστικούς να κρέμεται από μπαλκόνι σπιτιού στο κέντρο της Αθήνας.

Τότε, κάλεσαν την αστυνομία, επειδή νόμιζαν ότι θέλει να αυτοκτονήσει. Όμως, η αλήθεια ήταν άλλη. Όταν η αστυνομία έφτασε στο σπίτι, προχώρησε στην προσαγωγή των δύο γυναικών στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, ενώ της υπόθεσης επιλήφθηκε το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων.

Πώς δρούσε η οργάνωση

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση εξέδιδε γυναίκες από το Ουζμπεκιστάν, οι οποίες ήταν σε ευάλωτη κοινωνική και οικονομική κατάσταση και τις έπειθαν να έρθουν στην Ελλάδα.

Τους υπόσχονταν νόμιμη δουλειά και με καλά χρήματα, όμως όταν οι γυναίκες έφταναν στην Αθήνα, έπεφταν θύματα της οργάνωσης εμπορίας ανθρώπων, αφού τους επέβαλαν μετά από σωματική και ψυχολογική βία ή με το πρόσχημα της αποπληρωμής χρέους, να εκδίδονται σε οίκους ανοχής, που εκμεταλλεύονταν οι κατηγορούμενοι.

Μάλιστα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση για την έκδοση άδειας διαμονής για τη γυναίκα που διασώθηκε, χωρίς να το ξέρει η ίδια, και παράλληλα απαιτούσαν να τους πληρώσει χρέος 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ., το συνολικό κέρδος που αποκόμισε η οργάνωση από την εκμετάλλευση της παθούσας υπολογίζεται σε τουλάχιστον 37.000 ευρώ. Παράλληλα, προέκυψε ότι τουλάχιστον άλλες 9 αλλοδαπές δούλευαν σε οίκους ανοχής, τους οποίους εκμεταλλεύονταν οι κατηγορούμενοι.

Σε αστυνομικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο σπίτια στην Αθήνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

  • 2.600 ευρώ,
  • διαβατήριο,
  • φωτοαντίγραφα διαβατηρίων και εγγράφων αλλοδαπών γυναικών,
  • παραστατικά μεταφοράς χρημάτων,
  • έγγραφα που χρησιμοποιούνται ως δικαιολογητικά για την έκδοση αδειών διαμονής
  • και σημειωματάριο με ονόματα εκδιδομένων γυναικών και χρηματικά ποσά.

Στην παθούσα παρασχέθηκε αρωγή και προστασία, ενώ πρόκειται να επαναπατριστεί, όπως ζήτησε η ίδια. Όσον αφορά την 40χρονη συλληφθείσα, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε σε ανακριτή.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα τρία μέλη της σπείρας, από Αλβανία, Βουλγαρία και Ουζμπεκιστάν. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις