Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

ΣτΕ: Άκυρη η υπουργική απόφαση για απαλλαγή μαθητών από τα θρησκευτικά

ΣτΕ: Άκυρη η υπουργική απόφαση για απαλλαγή μαθητών από τα θρησκευτικά

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε για τυπικούς λόγους υπουργική απόφαση του προηγούμενου έτους, κατά το σκέλος που προβλέπεται η απαλλαγή των μαθητών και μαθητριών από το μάθημα των θρησκευτικών, καθώς δεν προηγήθηκε της έκδοσής της η γνώμη  της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με τη  υπ αριθμόν 1478/2022 απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή αίτηση γονέων, με την οποία ζητούσαν την ακύρωση της από 28.5.2021 κοινής υπουργικής αποφάσεως κατά το  μέρος που ρυθμίζεται η απαλλαγή των μαθητών -μαθητριών από το μάθημα των θρησκευτικών. 

Συγκεκριμένα, ζητούσαν την ακύρωση της επίμαχης κοινής υπουργικής αποφάσεως αφενός μεν καθ΄ο μέρος αφορά στις προϋποθέσεις απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, αφετέρου δε καθ’ ο μέρος με αυτήν προβλέπεται η εναλλακτική απασχόληση των απαλλασσόμενων από το μάθημα των θρησκευτικών μαθητών και μαθητριών αντί να προβλέπεται η διδασκαλία ισότιμου μαθήματος συναφούς περιεχομένου με το μάθημα των θρησκευτικών. 

Το ΣτΕ έκρινε ότι «πριν από την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξεως απαιτείτο, ως ουσιώδης τύπος, η παροχή γνώμης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, δεν υπάρχει» και ακύρωσε την επίμαχη απόφαση ως προς όλες τις διατάξεις της που αφορούν την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών (άρθρο 25 παρ. 3 και οι παρ. 4 και 5 του ίδιου άρθρου κατά το μέρος που αφορούν το ζήτημα αυτό). 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις