Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Το ΣτΕ ακύρωσε πρόστιμο 15.000 ευρώ του ΕΣΡ – Το σκεπτικό της απόφασης

ΣτΕ

Στην ακύρωση προστίμου του ΕΣΡ ύψους 15.000 ευρώ προχώρησε το ΣτΕ, καθώς την περίοδο που επιβλήθηκε στο συμβούλιο συμμετείχε μέλος που η θητεία του είχε λήξει.

Το πρόστιμο είχε επιβληθεί σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό, καθώς είχε παραβιάσει την αναλογία του χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων.

Υπενθυμίζεται, ότι η ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η αναλογία του χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων μέσα σε διάστημα μίας ώρας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 12 λεπτά (20%).

Το σκεπτικό της απόφασης

Το ΣτΕ ακύρωσε ως μη νόμιμη απόφαση του ΕΣΡ, με την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο των 15.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό, λόγω κακής σύνθεσης του Συμβουλίου, καθώς συμμετείχε ένα μέλος, του οποίου η θητεία είχε λήξει 31 και πλέον μήνες και, σύμφωνα με το ΣτΕ, αυτό το χρονικό διάστημα «υπερβαίνει τον εύλογο χρόνο, κατά τον οποίο θα ήταν συνταγματικώς ανεκτή η αυτοδίκαιη παράταση της θητείας του».

Ακόμη, το ΣτΕ επαναλαμβάνει ότι «ανεκτή η συνέχιση λειτουργίας των εν λόγω Αρχών (σ.σ.: όπως είναι το ΕΣΡ) μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους και μέχρι την επιλογή των νέων, μόνο, όμως, για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις».

Τέλος, αναφέρει ότι «μετά την πάροδο του εύλογου χρόνου, το Σύνταγμα δεν ανέχεται πλέον παράταση της θητείας των μελών της ανεξάρτητης Αρχής, η δε ανεξάρτητη Αρχή δεν διαθέτει, από το χρονικό σημείο αυτό και εφεξής, νόμιμη συγκρότηση».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις