Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγές κατοίκων για το Ελληνικό

Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγές κατοίκων για το Ελληνικό
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

“Όχι” είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην προσφυγή δέκα κατοίκων των Δήμων Αθηνών, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας και Ηλιούπολης, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και μεταξύ αυτών είναι η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου και η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη.

Με την προσφυγή ζητείτο να ακυρωθεί η από 14.12.2016 απόφαση της υπουργού Αθλητισμού και Πολιτισμού, για το «μη χαρακτηρισμό ως μνημείων», κτηρίων και τεχνικών εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι τα κτίρια αυτά είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας και ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση ήταν πλημμελής και εσφαλμένη, ενώ τόνιζαν τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων κτηρίων στη συλλογική κοινωνική μνήμη τόσο για τους χρήστες του παλιού αεροδρομίου όσο και για τις μαθήτριες του Κολεγίου.

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου με την υπ΄ αριθμ. 149/2018 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων.

Ειδικότερα, επισημαίνεται στην απόφαση ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προέβη σε εξαντλητική εξέταση και των τριών κτηρίων με βάση τα κριτήρια της νομοθεσίας και συγκεκριμένα, την αρχιτεκτονική, πολεοδομική, καλλιτεχνική, κοινωνική, τεχνική και εν γένει ιστορική σημασία τους και κατέληξε οτι «δεν συντρέχει στον βαθμό που απαιτεί η νομοθεσία για τον χαρακτηρισμό των κτηρίων ως μνημείων».Η κρίση αυτή, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, είναι «επαρκώς αιτιολογημένη» και συνεπώς, ο περί του αντιθέτου ισχυρισμός των κατοίκων απορρίφθηκε ως αβάσιμος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις