Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

ΣτΕ: Αποφασίζει για την παράταση παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων

ΣτΕ: Αποφασίζει για την παράταση παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων

H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη της συνεχούς παράτασης παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων. Ήδη η 7μελής σύνθεση του Β΄τμήματος του ΣτΕ έκρινε το ζήτημα και αποφάνθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των συνεχών παρατάσεων της παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων.

Το ΣτΕ το απασχόλησε η περίπτωση εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων στην οποία, μετά από έλεγχο στα εισοδήματά της του έτους 2002, ο προϊστάμενος της Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών επέβαλε σε βάρος της κύριο φόρο 3.986.826 ευρώ και πρόσθετο φόρο 11.102.850 ευρώ, λόγω ανακριβούς δήλωσης. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε το φύλλο ελέγχου φόρου (13.12.2010) για το εισόδημα του 2002 και το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο ΣτΕ.

Τελικά, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθ. 675/2017 απόφασή του παρέπεμψε στην Ολομέλεια του ΣτΕ να κριθεί η συνταγματικότητα των νόμων 3513/2005, 3697/2008, 3790/2009 και 3842/2010 ως προς το σκέλος εκείνο που παρέτειναν συνεχώς το χρόνο παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και οι συνεχείς παρατάσεις είναι αντίθετες στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου.

Επιπλέον στην απόφαση της αυξημένης σύνθεσης του Β τμήματος του ΣτΕ αναφέρεται ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις παρατείνεται διαδοχικώς ο χρόνος παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου λίγο πριν από την λήξη είτε της αρχικής παραγραφής, είτε της προηγούμενης παρατάσεως αυτής με συνέπεια ο θεσπιζόμενος με το άρθρο 84 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος κανόνας της 5ετούς παραγραφής να μην έχει πλέον καμία περίπτωση εφαρμογής, ενώ διαφαίνεται αδυναμία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τον χρόνο λήξεως της παραγραφής.

Όπως τονίζουν οι σύμβουλοι επικρατείας αυτό είναι ανεξάρτητο από τον ισχυρισμό της Πολιτείας ότι υπάρχει συσσώρευση μεγάλου αριθμού φορολογικών υποθέσεων και για το λόγο αυτό επέρχονται συνεχείς παρατάσεις. Επιπλέον, στην απόφαση τονίζεται ότι λόγω των συνεχών παρατάσεων δεν μπορεί να στηριχθεί νομίμως η έκδοσή του φύλλου έλεγχου της επίμαχης εταιρείας και θα πρέπει να ακυρωθεί. Τον τελικό λόγο θα έχει η Ολομέλεια του ΣτΕ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε