Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

ΣτΕ: Εισπρακτική ζητά ακύρωση προστίμων

ΣτΕ: Εισπρακτική ζητά ακύρωση προστίμων
ΑΠΕ ΜΠΕ

Από το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) θα κριθεί, το προσεχές διάστημα, η συνταγματικότητα και νομιμότητα των πειθαρχικών ποινών της αργίας αλλά και προστίμου που επιβλήθηκε στον διαχειριστή και εκπρόσωπο αλλά και στη διευθύντρια των νομικών υπηρεσιών δικηγορικής εταιρείας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση λειτουργεί ως εισπρακτική και απασχολεί περίπου 350 εργαζόμενους.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν οι υπεύθυνοι της εισπρακτικής εταιρείας μετά την επιβολή των πειθαρχικών ποινών από το Δευτεροβάθμιο – Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων.

Σε βάρος της εταιρείας είχε υποβληθεί καταγγελία δανειολήπτριας σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι της εταιρείας παραβίαζαν την ιδιωτική και οικογενειακή της ζωή.

ΣτΕ: Η προσφυγή 

Οι προσφεύγοντας με τις αιτήσεις τους, που συζητήθηκαν σήμερα στην επταμελή σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, στρέφονται κατά του υπουργού Δικαιοσύνης και του ΔΣΑ ζητώντας να ακυρωθούν όλες οι πειθαρχικές αποφάσεις που τους επιβλήθηκαν καθώς κρίθηκε ότι λειτουργούσαν με «εισπρακτική διαδικασία, που δεν υπάγεται στο έργο του δικηγόρου» και ενήργησαν κατά παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Επαγγέλματος.

Από την πλευρά του δικηγόρου τους, έγινε αναφορά σε παραβίαση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας και της επαγγελματικής ελευθερίας αλλά και της ΕΣΔΑ σημειώνοντας ότι οι πειθαρχικές αποφάσεις έχουν υποπέσει σε παραγραφή.

Ωστόσο, τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και ο ΔΣΑ αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις