Ελλάδα

ΣτΕ: Ευρωπαίοι κτηνίατροι μπορούν προσωρινά και περιστασιακά να απασχολούνται στην Ελλάδα

Επτά φιλοζωικές οργανώσεις δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο ακύρωσε εν μέρει δυο αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του έτους 2015 οι οποίες δεν επέτρεπαν στους Ευρωπαίους κτηνιάτρους να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.

Οι εν λόγω υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν με βάση το νόμο 4039/2012.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 1717 και 1718/2020 αποφάσεις τους έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης των ζωοφιλικών οργανώσεων και ακύρωσαν ως μη νόμιμες τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, ως προς το σκέλος εκείνο που απέκλειαν από την πιστοποίηση τους κτηνίατρους υπηκόους των κρατών μελών της Ε.Ε. να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην χώρα μας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι ο αποκλεισμός αυτός των Ευρωπαίων κτηνιάτρων συνεπάγεται περιορισμό στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών εντός της ΕΕ, κάτι που δεν είναι νόμιμο.

Οι αποφάσεις τους ΣτΕ επισημαίνουν, ότι «η αναγνώριση αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων όχι μόνο δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα, αλλά αντίθετα αποβλέπει στην πιο αποτελεσματική προσφορά τους» και με το σκεπτικό αυτό απέρριψαν ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι «κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος τίθεται ρύθμιση που αναφέρει ότι «τα αδέσποτα ζώα μπορεί να κινούνται ελεγχόμενα στα διοικητικά όρια εντός ή του άλλου Δήμου».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την δολοφονία της Μάγια στην Πολωνία: «Είχαν σχέση, ο 17χρονος την χτύπησε, ήταν παραβατικός»
ο 17χρονος που είναι βασικός ύποπτος για την δολοφονία της 16χρονης Μάγια, είχε δεχτεί ακόμη 4 καταγγελίες από το 2021, για παρενόχληση και εκφοβισμό
Η 16χρονη Μάγια και ο δράστης της δολοφονίας
Hellenic Train: Με 1,5 ώρα καθυστέρηση αναχώρησε το τρένο από Αθήνα για Θεσσαλονίκη με 210 επιβάτες λόγω τεχνικού προβλήματος
Η Hellenic Train ενημερώνει ότι έδωσε στους 210 επιβάτες νερά και σνακ κατά την αναμονή και παράλληλα δυνατότητα αποζημίωσης με το 25% της αξίας του εισιτηρίου
Τρένο