Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

ΣτΕ: «Ναι» στο προσωρινό μπλόκο του ΕΟΦ στην εξαγωγή 75 φαρμακευτικών προϊόντων

ΣτΕ: «Ναι» στο προσωρινό μπλόκο του ΕΟΦ στην εξαγωγή 75 φαρμακευτικών προϊόντων
photo eurokinissi

Συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με το ενωσιακό δίκαιο, κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η πράξη του προέδρου του ΕΟΦ με την οποία απαγορεύθηκε προσωρινά η παράλληλη εξαγωγή και ενδοκοινοτική διακίνηση 75 φαρμακευτικών προϊόντων.

Όπως κρίθηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στον ΕΟΦ παρέχεται η δυνατότητα, κατ’ εκτίμηση των δεδομένων για τις συνθήκες εφοδιασμού της ελληνικής επικράτειας, να επιβάλλει για περιορισμένο χρονικό διάστημα απαγόρευση των εξαγωγών συγκεκριμένων προϊόντων από την Ελληνική επικράτεια είτε προς τρίτες χώρες είτε και στο πλαίσιο της “ενδοκοινοτικής διακίνησης”.

Τα μέτρα, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, επιβάλλονται όταν διαπιστώνεται αιτιολογημένα ότι το παράλληλο εξαγωγικό εμπόριο ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό του πληθυσμού με τα αναγκαία φάρμακα» και ιδίως όταν «διαπιστώνεται θεραπευτικό κενό».

Καταλήγοντας, το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι οι διατάξεις του του νόμου 1316/1983 για την οργάνωση και αρμοδιότητες του ΕΟΦ δεν αντίκεινται ούτε στο Σύνταγμα ούτε στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοαποθηκαρίων και ζητούσε την ακύρωση της από 22.11.2022 πράξης του προέδρου του ΕΟΦ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις