Ελλάδα

ΣτΕ: Παράνομα τα δημοτικά τέλη του δήμου Αθηναίων σε πάρκινγκ

"Φρένο" στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού του περασμένου έτους που επέβαλε ο Δήμος Αθηναίων στα στεγασμένα πάρκινγκ (με επιφάνεια από 1.000 έως 6.000 τ.μ.) έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αντίθετα, έκρινε νόμιμο το ύψος των δημοτικών τελών για τα στεγασμένα πάρκινγκ στο Ηράκλειο Κρήτης (αποφάσεις υπ΄αριθμόν 35 και 36/2017).

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ένωση Επιχειρήσεων Σταθμών Αυτοκινήτων Αττικής και 57 επιχειρήσεις στεγασμένων πάρκινγκ και η Πανελλήνια Ένωση Επιχειρήσεων Ιδιοκτητών Στεγασμένων Σταθμών Αυτοκινήτων.

Η Ένωση Επιχειρήσεων Σταθμών Αυτοκινήτων Αττικής ζητούσε να ακυρωθεί η από 23.11.2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων που καθόρισε για το 2016 τους συντελεστές του ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για τους στεγασμένους σταθμούς αυτοκινήτων. Η Πανελλήνια Ένωση Επιχειρήσεων Ιδιοκτητών Στεγασμένων Σταθμών Αυτοκινήτων ζητούσε να ακυρωθεί η ανάλογη απόφαση (7.12.2015) του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ο δήμος Αθηναίων για τους στεγασμένους σταθμούς αυτοκινήτων, ο Δήμος Αθηναίων όρισε τα δημοτικά τέλη στα 4,68 ευρώ/τ.μ. για επιφάνεια μέχρι 1.000 τ.μ., στα 2,34 ευρώ/τ.μ. για τα 1.000 έως 6.000 τ.μ. και στα 2,81 ευρώ/τ.μ. για επιφάνειες άνω των 6.000 τ.μ. Τελικά το Β΄τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων ως προς τον καθορισμό των δημοτικών τελών των στεγασμένων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων που έχουν επιφάνεια από 1.000 έως 6.000 τ.μ. είναι μη νόμιμη και πρέπει να ακυρωθεί καθώς ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορούσε να μειώσει τους συντελεστές των δημοτικών τελών όπως έπραξε, αλλά μπορούσε όμως να μειώσει (να αφαιρέσει) τα τετραγωνικά των χώρων εκείνων οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού του Δήμου.

Μάλιστα η Ένωση Επιχειρήσεων Σταθμών Αυτοκινήτων Αττικής υποστήριζε ότι η πραγματικά εξυπηρετούμενη επιφάνεια των στεγασμένων χώρων αυτοκινήτων από το Δήμο Αθηναίων είναι πολύ μικρή, σε σχέση με την όλη επιφάνεια των πάρκινγκ καθώς τα σημεία ανόδου και καθόδου των αυτοκινήτων στους ορόφους δεν μπορεί να υπόκεινται σε δημοτικά τέλη, αλλά ούτε τα υπόγεια γκαράζ εξυπηρετούνται στο ελάχιστο από το δημοτικό φωτισμό.

Αντίθετα, το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή σε βάρος του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης καθώς έκρινε ότι η αύξηση των τελών αυτών δεν ήταν υπερβολική «ώστε να υφίσταται υπέρβαση των ορίων της κανονιστικής εξουσίας του Δημοτικού Συμβουλίου», αλλά ούτε συντρέχει περίπτωση προσβολής της οικονομικής ελευθερίας επαγγέλματος» όπως αυτή προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου τα ετήσια δημοτικά τέλη του περασμένου έτος για τους σταθμούς αυτοκινήτων καθορίστηκαν στα 2,59 ευρώ ανά τ.μ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Που θα τα «ρίξουν» οι γιατροί για την υπόθεση Μαζωνάκη - Τα μοιραία 90 λεπτά μετά την ανακοπή και ο διαγραμμένος φάκελος
«Οι αντιφάσεις οφείλονται στον πανικό της στιγμής» θα πει η γιατρός ενώ ο σύζυγός της θα αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, καθώς την στιγμή της ανακοπής είχε ραντεβού με άλλους πελάτες
Γιώργος Μαζωνάκης
7
Καρέ καρέ οι τελευταίες ώρες του Γιώργου Μαζωνάκη στην κλινική - Οι αντιφάσεις και οι καταθέσεις που «καίνε» τους γιατρούς
Η κρίσιμη μιάμιση ώρα που παρέμεινε χωρίς τις αισθήσεις του συνδεδεμένος στο μηχάνημα πλασμαφαίρεσης, η απόκρυψη στοιχείων από τους γιατρούς και οι καταθέσεις των εργαζομένων που τους «έκαψαν»
Γιώργος Μαζωνάκης
Σε «λαϊκή αγρυπνία» η σορός του Γιώργου Μαζωνάκη την Κυριακή, σε κλειστό κύκλο η κηδεία του - Η ανακοίνωση της οικογένειας
Όπως αναφέρει η οικογένεια, η «λαϊκή αγρύπνια» θα γίνει ως απότιση φόρου τιμής και αγάπης, στις 19.30 το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας
μαζωνακης 38