Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

ΣτΕ: Συνταγματική και νόμιμη η εξαίρεση συγκεκριμένων επαγγελμάτων από τα βαρέα και ανθυγιεινά!

ΣτΕ
Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Συνταγματική και νόμιμη κρίθηκε με σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η απόφαση του υπουργού Εργασίας για την εξαίρεση ειδικών επαγγελμάτων από την υπαγωγή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Το ΣτΕ της χώρας απέρριψε τις προσφυγές που είχαν καταθέσει Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στην υαλουργία, την τσιμεντοβιομηχανία, στη διακίνηση τσιμέντου, στα λατομεία αδρανών υλικών, στη χημική βιομηχανία, στην κατεργασία ελαστικών και πλαστικών, στον κινηματογράφο , μέλη των οποίων εξαιρέθηκαν από την υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ

Με τις τέσσερις αποφάσεις της επταμελούς σύνθεσης του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αναστάσιο Γκότση και εισηγήτρια τη σύμβουλο Παρασκευή Μπραίμη, απορρίφθηκαν ως αβάσιμες όλες τις αιτήσεις ακύρωσης των Σωματείων.

Το δικαστήριο αναφέρει πως ειχε συσταθεί ειδική επιτροπή προκειμένου να γνωμοδοτήσει με καθορισμένα κριτήρια ενώ το 2010 υπεγράφη το «μνημόνιο συνεργασίας», το οποίο προέβλεπε διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων στο κεφάλαιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ο περιορισμός του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Όπως λένε οι δικαστες ακολούθησε το νέο ασφαλιστικό σύστημα (νόμος 3863/2010) με το οποίο καθορίστηκε ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αφού πρώτα ακούστηκαν και οι απόψεις της ΓΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, κ.λπ. Στη συνέχεια σε ορισμένες περιπτώσεις επανεξετάστηκε ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και εντάχθηκαν ειδικότητες που είχαν αρχικά εξαιρεθεί.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις