Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας

ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας

Στο ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει αγρότισσα πολύτεκνη μητέρα η οποία λάμβανε σύνταξη 102 ευρώ.

«Ναι» είπε το Συμβούλιο της Επικράτειας στην κατάργηση από την 1η Νοεμβρίου 2012 και μετά, της ισόβιας σύνταξης των 102 ευρώ που ελάμβανε η πολύτεκνη μητέρα, αποφαινόμενο πως η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση είναι συνταγματική και νόμιμη, αλλά και στα πλαίσια της αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Ειδικότερα, από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας στάλθηκε προδικαστικό ερώτημα  στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το νόμο 3900/2010, για να επιλυθεί η  συνταγματικότητα ή μη της διάταξης εκείνης του μνημονικού νόμου 4093/2012, που προβλέπει τη  διακοπή της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας  που είχε χορηγηθεί με το άρθρο 63 του νόμου 1892/1990.

Συνταγματική η κατάργηση της σύνταξης!

Το Α’ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αναστάσιο Γκότση και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Ταξιαρχία  Κόμβου, με την υπ΄  αριθμ. 719/2018 απόφασή του έκρινε ότι  η κατάργηση της ισόβιας συντάξεως πολύτεκνης μητέρας που έγινε με τις   διατάξεις του ν. 4093/2012 «δεν αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 21 παράγραφος 2 του Συντάγματος».

Οι σύμβουλοι επικράτειας επισημαίνουν ότι με το νόμο 4093/2012 επιδιώχθηκε,  «η  αναμόρφωση και εκλογίκευση των μέχρι τότε οικογενειακών επιδομάτων ενόψει και της οξείας δημοσιονομικής κρίσεως με τη χορήγηση νέου επιδόματος (ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων) από το πρώτο παιδί και την παρεχόμενη έτσι, κατ’ αποτέλεσμα, μεγαλύτερη στήριξη στις οικογένειες με περισσότερα παιδιά και συνεπώς στις πολύτεκνες οικογένειες».

Το Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνει πως με μεταγενέστερο νομοθέτημα ελήφθη ειδική πρόνοια υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών με τη χορήγηση επιπλέον επιδόματος (ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων) και την παρεχόμενη με τον τρόπο αυτό «μείζονα κοινωνική προστασία στις πολύτεκνες οικογένειες».

Σημειώνεται πως στα Διοικητικά Δικαστήρια είχε προσφύγει αγρότισσα πολύτεκνη μητέρα, μέλος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

Το ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας για τα περαιτέρω.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις