Ελλάδα

ΣτΕ: Τι συζητήθηκε για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους

Η δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ εξέφρασε τη θέση πως πλέον δεν συντρέχουν οι οικονομικές συγκυρίες του 2012

Επί τάπητος της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας τέθηκε το ζήτημα της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στους υπαλλήλους του Δημόσιου.

Η συζήτηση για τον 13ο και 14ο μισθό, πραγματοποιήθηκε ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης καθώς η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.  

Το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μετά από αίτηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., η οποία έχει ασκήσει παρέμβαση υπέρ δημοσίου υπαλλήλου που προσέφυγε στη δικαιοσύνη.

Με την προσφυγή, ζητείται να αναγνωρισθεί η υποχρέωση του Δημοσίου να του καταβάλει αποζημίωση που αντιστοιχεί στα επιδόματα εορτών και αδείας ετών 2023 και 2024, λόγω της παράλειψης του νομοθέτη να επαναφέρει τα επιδόματα εορτών και αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους στο ύψος που προβλέπονταν από τον ν. 3205/2003.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας, Ιωάννης Μιχαλακόπουλος ανέλυσε διεξοδικά όλα τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν δίνοντας έμφαση στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ) και την οδηγία 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά της, η δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ εξέφρασε τη θέση πως πλέον δεν συντρέχουν οι οικονομικές συγκυρίες του 2012 όποτε και καταργήθηκαν τα επιδόματα τα οποία νομοθετήθηκαν το 1951 και έκανε λόγο για παράλειψη της Πολιτείας, τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Επιπλέον, επισήμανε πως η μη επαναφορά είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Δημόσιο: Δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις 

Οι συνήγοροι του Δημοσίου, από την πλευρά τους έθεσαν θέμα αρμοδιότητας του ΣτΕ καθώς, όπως ανέφεραν, ουσιαστικά η ΑΔΕΔΥ ζητεί να νομοθετήσει η Πολιτεία.

Ειδικότερα, από την πλευρά του Δημοσίου επισημαίνεται ότι η μη επαναφορά των δώρων δεν παραβιάζει συνταγματικές ή υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις ενώ σημειώνει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έχει «μόνιμο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 1,37 δις. ευρώ χωρίς εργοδοτικές εισφορές και συνολικώς 1,55 δις. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών».

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι διέπονται ως προς τις απολαβές τους από ειδικά νομοθετήματα, στο πλαίσιο της ιδιαίτερης υπηρεσιακής τους κατάστασης (άρθρο 103 του Συντάγματος), αποτελώντας διαφορετική κατηγορία από εκείνη των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα. Υποστηρίζει, εξάλλου, ότι η μη επαναφορά των παροχών αυτών είναι θεμιτή και απολύτως δικαιολογημένη, εξυπηρετεί το γενικότερο συμφέρον και εντάσσεται στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που έχει χαράξει ο νομοθέτης με βάση τη δημοσιονομική κατάσταση και τις επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της Χώρας.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ένα αυτοκίνητο μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε πάνω τους» λέει συγγενής του αντιδημάρχου Κώστα Σταυρογιάννη που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Λαμία
«Έχουν ένα αγόρι και ένα κορίτσι είναι χάλια γιατί ο πατέρας τους χάθηκε και η μάνα τους βρίσκεται στο χειρουργείο σε σοβαρή κατάσταση» λέει στο newsit.gr συγγενής του ζευγαριού
Τροχαίο στη Λαμία με έναν νεκρό
Νεκρός σε τροχαίο στη Λαμία ο αντιδήμαρχος Κώστας Σταυρογιάννης - Σε κρίσιμη κατάσταση η σύζυγός του
Τραγικό παιχνίδι της μοίρας, στα πληρώματα της αστυνομίας που έσπευσαν επίσης στο σημείο, ήταν και ο αδερφός του αντιδημάρχου που εκτελούσε εκείνη την ώρα χρέη αξιωματικού υπηρεσίας στην Τροχαία Λαμίας
Τροχαίο στη Λαμία με θύμα τον αντιδήμαρχο Κώστα Σταυρογιάννη