Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Στην Αθήνα σήμερα η Μέρκελ – Δείπνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μέρκελ

Μετά από πρόσκληση που της απηύθυνε ο Πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο ΕΕ. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, η Άνγκελα Μέρκελ, έρχεται το απόγευμα στη χώρα μας για συνάντηση με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.  

“Η επίσκεψη έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα για την έλευση της Άνγκελα Μέρκελ.

Τι θα συζητηθεί

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Μητσοτάκης και Μέρκελ, το πρωί της Παρασκευής, θα κάνουν επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ ψηλά στην ατζέντα θα είναι οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν επίσης το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό πεδίο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες εν μέσω πανδημίας.

Συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και δείπνο προς τιμήν της

Νωρίτερα, στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής, η Άνγκελα Μέρκελ θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ σήμερα το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει ιδιωτικό δείπνο.

Η ‘Ανγκελα Μέρκελ έρχεται στην Αθήνα λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη της στην Τουρκία και τη συνάντηση της με τον Ερντογάν.

‘Ένα περίπου 24ωρο πριν το ταξίδι της στην Ελλάδα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ διεμήνυσε πως, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί πάντα ότι οι λύσεις στα προβλήματα μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού», κι ότι… «αυτό η καγκελάριος το κατέστησε σαφές και κατά τις συνομιλίες της πρόσφατα στην Τουρκία».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις