Κυριακή, 28 Απρ.
21oC Αθήνα

Στην Ολομέλειά του ΣτΕ η συνταγματικότητα ή μη του ΓΕΜΗΣΟΕ

Στην Ολομέλειά του ΣτΕ η συνταγματικότητα ή μη του ΓΕΜΗΣΟΕ
Φωτογραφία Αρχείου: InTime

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας παραπέμφθηκε το το θέμα που έχει προκύψει με το Γενικό Μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ). Το ζήτημα παραπέμφθηκε λόγω σπουδαιότητας στην Ολομέλεια, μετά την απόφαση του Δ Τμήματος που το έκρινε αντισυνταγματικό, αντίθετο στην ΕΣΔΑ, το συνδικαλιστικό νόμο αλλά και αυτόν για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το θέμα έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγή που κατέθεσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) και το Σωματείο Εργαζομένων ACS – Ταχυδρομικές Υπηρεσίες κατά του ΓΕΜΗΣΟΕ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού διαπιστώνουν ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ κάνει ιδιαιτέρως σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας, παραπέμπει το θέμα λόγω της αντισυνταγματικότητας αλλά και της σπουδαιότητας στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι «η προαγωγή δημοσίου συμφέροντος σκοπών δεν πρέπει να επιδιώκεται με νομοθετικές ρυθμίσεις που καταλήγουν να  προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις