Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Στο αρχείο η εισαγγελική έρευνα για τα capital controls

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στο αρχείο μπήκε η εισαγγελική έρευνα που διεξαγόταν επί ένα χρόνο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σχετικά με την επιβολή των capital controls με αφορμή τις αναφορές πολιτών ότι η επιβολή των τραπεζικών περιορισμών, τους έφερε σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές το δια ταύτα της εισαγγελικής έρευνας είναι πως δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Μάλιστα η διάταξη αρχειοθέτησης επικυρώθηκε πρόσφατα και από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυλαία της προκαταρκτικής εξέτασης έπεσε λίγο διάστημα, μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, η οποία μέχρι τότε διενεργείτο κάτω από άκρα μυστικότητα.
Το ίδιο ακριβώς διάστημα ο εισαγγελέας που διενεργούσε την προκαταρκτική εξέταση Γιώργος Πέτρος μετακινήθηκε από τη θέση που διατηρούσε στο ανακριτικό τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στο Τμήμα Αρχειοθέτησης.

Η προκαταρκτική εξέταση, άρχισε μετά τις αναφορές πολιτών, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι η επιβολή capital controls, τον Ιούλιο του 2015 είχε, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα να περιέλθουν σε δεινή οικονομική κατάσταση και να μην μπορούν να καλύψουν ακόμα και βασικές καθημερινές τους ανάγκες.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης εξετάστηκαν μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και οικονομολόγοι, και συγκεντρώθηκαν έγγραφα από τις αρμόδιες αρχές, με τον εισαγγελέα να ερευνά εάν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ελήφθησαν εξ ανάγκης ή μπορούσαν να αποτραπούν με άλλη λύση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε