Σάββατο, 24 Φεβ.
16oC Αθήνα

Στον «αέρα» η ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρακολουθεί τις ελλείψεις των φαρμάκων σε real time

Στον «αέρα» η ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρακολουθεί τις ελλείψεις των φαρμάκων σε real time

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα Δευτέρα (22.01.24) η ψηφιακή πλατφόρμα παρακολούθησης των ελλείψεων των φαρμάκων.

Πρόκειται για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ), το οποίο θα παρακολουθεί το απόθεμα και τη διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων σε πραγματικό χρόνο (real time), με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Η πλατφόρμα θα επιτρέπει τον υπολογισμό του αποθέματος σε όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών φαρμακείων.

Με την πλήρη λειτουργία του, το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα διαχείρισης του αποθέματος για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, κατόπιν ανάλυσης πραγματικών δεδομένων από το Υπουργείο Υγείας και την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση των φαρμακευτικών ελλείψεων.

Η εξέλιξη του συστήματος περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την υλοποίηση αλγορίθμων που θα επιτρέπουν με πολυπαραγοντικά κριτήρια (όπως επιδημιολογικά δεδομένα, στοιχεία αγοράς, ιστορικά δεδομένα καταναλώσεων, κτλ), τη δημιουργία ενός καινοτόμου προβλεπτικού μοντέλου φαρμακευτικών ελλείψεων. Σε αυτό θα συμβάλει η χρήση τεχνητής νοημοσύνης μέσα από τη συνεργασία με ερευνητικούς φορείς.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις