Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Στον εισαγγελέα η δικογραφία για την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης που θέρισε ζωές στο Μάτι

Στον εισαγγελέα η δικογραφία για την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης που θέρισε ζωές στο Μάτι

Υποβλήθηκε σήμερα 28-08-2018 από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η δικογραφία για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Νταού Πεντέλης, του Δήμου Πεντέλης στις 23-07-2018 και ώρα 16:49.

Ένα μήνα και πέντε ημέρες μετά υποβλήθηκε στον εισαγγελέα η δικογραφία από την πυροσβεστική για την φωτιά που ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου από την περιοχή Νταού Πεντέλης και εξελίχθηκε σε εθνική τραγωδία παρασύροντας στον θάνατο τουλάχιστον 97 ανθρώπους σε Μάτι και Νέο Βουτζά.

Την υποβολή της δικογραφίας στον εισαγγελέα για την φονική φωτιά ανακοίνωσε μέσω twitter η πυροσβεστική

Ήταν 16:41 της 23ης Ιουλίου όταν ξέσπασε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης και από εκεί ξεκίνησε το καταστροφικό της έργο. Μέσα σε λίγα λεπτά έφτασε στο Μάτι, παρασύροντας στο θάνατο 97 ανθρώπους.

Λίγες μέρες μετά το video, από κάμερα ασφαλείας σπιτιού στο Νταού Πεντέλης, που είχε καταγράψει τη στιγμή που ξεσπά η φωτιά, ήρθε άλλο ένα στο φως πάλι από την εφημερίδα Καθημερινή.

Είναι το video από την ίδια κάμερα ασφαλείας. Το ντοκουμέντο της καθυστερημένης αντίδρασης με αποτέλεσμα, λόγω των ισχυρότατων ανέμων που έπνεαν εκείνη την ημέρα στην Αττική, η φωτιά να φτάσει μέσα σε μερικά λεπτά ως τη θάλασσα.

Από την εκδήλωση της φωτιάς έως τη στιγμή που φτάνουν στο σημείο τα πρώτα πυροσβεστικά αυτοκίνητα, μεσολαβούν 50 λεπτά. Από τις 16:41 που ξέσπασε η φωτιά, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το video, το πρώτο πυροσβεστικό όχημα, το οποίο φαίνεται να ανήκει σε εθελοντές, εμφανίζεται στις 17:34, 53 λεπτά μετά.

Από το νέο βίντεο και φωτογραφίες ιδιωτικής κάμερας ασφαλείας που δημοσιεύει η Καθημερινή, φαίνεται πως το πρώτο εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα, ένα κόκκινο φορτηγάκι με προσαρμοσμένη στην καρότσα του μια δεξαμενή νερού περιορισμένης χωρητικότητας, εμφανίστηκε στο σημείο στις 17:34 και ενώ η πυρκαγιά είχε ήδη «απλώσει» προς τη μονή Παντοκράτορος.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, στις 17.21 η κάμερα «έπιασε» ένα περιπολικό της Άμεσης Δράσης ή της Τροχαίας να περνά από το σημείο. Ύστερα από λίγο, το περιπολικό επέστρεψε ακολουθούμενο από τέσσερα πέντε Ι.Χ.  Ένα από τα πιθανά σενάρια θέλει το πλήρωμα του περιπολικού να βοήθησε τους οδηγούς των αυτοκινήτων να απομακρυνθούν με ασφάλεια από την περιοχή.

Στις 17.35 και στις 17.40, στο δρόμο μπροστά από το σπίτι με την κάμερα ασφαλείας εμφανίστηκαν δύο υδροφόρες χωρίς διακριτικά της Πυροσβεστικής και θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να πρόκειται για οχήματα μεταφοράς νερού εθελοντών ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δείτε το video

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις