Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Στους κομάντος του Αιγαίου τα πρώτα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου

Στους κομάντος του Αιγαίου τα πρώτα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου

Τα πρώτα από τα συνολικά 41 ταχύπλοα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Viking Norsafe S-1200 Munin έχουν αρχίσει να παραδίδονται στις Μονάδες Αμφίβιων Καταδρομέων των ακριτικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ενώ ταυτόχρονα αριθμός ταχυπλόων θα χρησιμοποιηθεί και από τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου με αιχμή του δόρατος τη Ζ’ ΜΑΚ η οποία έχει ως βασικό της αντικείμενο τον αμφίβιο πόλεμο.

Με την παραλαβή των καινούργιων ταχύπλοων σκαφών αναβαθμίζονται κατακόρυφα οι δυνατότητες των υπερασπιστών του Αρχιπελάγους, καθώς θα διαθέτουν πλέον στο οπλοστάσιο τους ένα σύγχρονο σκάφος το οποίο θα μπορεί να τους μεταφέρει με ταχύτητα έως και στον τελευταίο βράχο του Αιγαίου. Αλλά πάνω από τα Viking τα Στελέχη των ΕΤΕΘ θα μπορούν να σχεδιάζουν και να οργανώνουν επιχειρήσεις με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.

Τουλάχιστον ένα από τα σκάφη που θα παραλάβει κάθε Αμφίβια Μονάδα των ακριτικών νησιών θα έχει μετατραπεί σε μια πλωτή πλατφόρμα Διοίκησης και Ελέγχου. Ένα μίνι πλωτό Κέντρο Επιχειρήσεων το οποίο θα διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας μέσα επικοινωνίας μεταξύ των οποίων και δορυφορικά συστήματα. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης και ελέγχου επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να στέλνει live εικόνα σε πραγματικό χρόνο τόσο στο Κέντρο Επιχειρήσεων κάθε Μονάδας – το οποίο αναβαθμίζεται επίσης με νέα μέσα – όσο και στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Βρίσκεται στα υπόγεια του καινούργιου κτιρίου της ΔΕΠ, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα και έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο τριών επιχειρήσεων από κάθε σημείο του Αιγαίου, αλλά και οπουδήποτε αλλού κληθούν να ενεργήσουν οι Μονάδες της ΔΕΠ.

Επιπλέον τα καινούργια σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων, τα οποία είχαμε τη δυνατότητα να δούμε στα εγκαίνια της Βάσης Υποστήριξης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στο ΚΕΕΔ, έχουν εξοπλιστεί με σύγχρονα μέσα επιτήρησης όπως θερμικές κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, mini drones τα οποία θα συνδράμουν καθοριστικά στην αναγνώριση σε μεγάλες αποστάσεις, ραντάρ με ακτίνα που αγγίζει τα 50 μίλια, GPS plotter, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και τη μετατροπή των πολυβόλων 12.7 mm σε τηλεχειριζόμενα. Επιπλέον να χρησιμοποιηθεί και ελαφρύτερο  πολυβόλο 7.62 mm  αλλά και πολυβομβιδοβόλο GMG 40mm.

Ουσιαστικά κάθε Viking θα αποτελεί ένα πολύ ισχυρό όπλο στη «φαρέτρα» των Αμφίβιων Καταδρομέων που δίνει αυξημένες δυνατότητες επιτήρησης και επιχειρήσεων στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου με τις εκατοντάδες βραχονησίδες. Οι τρεις πανίσχυροι κινητήρες ισχύος 400 ίππων εκτινάσσουν τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Viking έως και τα 70 μίλια ταχύτητα χωρίς φόρτο. Στις δοκιμές 7 μποφόρ θάλασσα  και πλήρη φόρτο στο 100% τα ταχύπλοα μήκους 12 μέτρων πέτυχαν αυτονομία που ξεπέρασε τα 250 μίλια.

Η απόκτηση των καινούργιων σκαφών από τα ΕΤΕΘ σε συνδυασμό με την ενίσχυση και σε άλλα μέσα όπως σύγχρονες διόπτρες, τυφέκια Ελεύθερων Σκοπευτών, ατομικό εξοπλισμό και ασυρμάτους μετατρέπουν σταδιακά τις Μονάδες Αμφίβιων Καταδρομέων σε Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των νέων ΕΠΟΠ της ΔΕΠ προωθούνται κυρίως στις ακριτικές Μονάδες αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της διάθεσης για ενίσχυση τους με στόχο να μετατραπούν στην αιχμή του δόρατος για την άμυνα του Αρχιπελάγους.

Πηγή: OnAlert.gr / Του Κώστα Σαρικά

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις