Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Σχέδιο δολιοφθοράς “βλέπουν” πίσω από την βύθιση του “Αγία Ζώνη 2”

Σχέδιο δολιοφθοράς “βλέπουν” πίσω από την βύθιση του “Αγία Ζώνη 2”

Το σενάριο της δολιοφθοράς εξετάζουν οι ειδικοί, σχετικά με την βύθιση του “Αγία Ζώνη 2” που στις 10 Σεπμτεβρίου προκάλεσε μεγάλη οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Αυτό που κινεί υποψίες είναι ένα χτύπημα που φέρει το πλοίο στον πάτο του.

Το χτύπημα που φέρει το “Αγία Ζώνη 2” φαίνεται να είναι από λαμαρίνα, με φορά από έξω προς τα μέσα.Υπενθυμίζεται ότι το δεξαμενόπλοιο ήταν αγκυροβολημένο και φορτωμένο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil, ενώ σε αυτό επέβαιναν δύο μέλη του πληρώματος από τα συνολικά 11.

Πάντως, φως στα αίτια της βύθισης του “ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ”, αναμένεται να ρίξουν, ο ειδικός πραγματογνώμονας που έχει οριστεί από την 5η ανακρίτρια και αναμένεται να συντάξει τη σχετική έκθεση, αλλά και οι επιθεωρητές του υπουργείου Ναυτιλίας.

Προανάκριση για την υπόθεση του ναυαγίου πραγματοποιείται ταυτόχρονα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά αλλά και την ΕΛΥΔΝΑ (Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Συμβάντων) όπου έως σήμερα έχουν καταθέσει ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος.

Και η πλευρά της πλοιοκτήτριας εταιρείας πάντως δεν έχει αποκλείσει από την αρχή ως αιτία του ναυαγίου την πιθανότητα κάποιας δολιοφθοράς.

Επιτυχής η ανέλκυση

Το πλοίο βρίσκεται σε ναυπηγείο στα Αμπελάκια Σαλαμίνας όπου φυλάσσεται επι 24ωρου βάσεως από στελέχη του λιμενικού σώματος. Εκεί οδηγήθηκε το μεσημέρι με τη βοήθεια ρυμουλκών.

Η επιχείρηση ανέλκυσης και απομάκρυνσης του ναυαγίου, επιτεύχθηκε από εξειδικευμένο προσωπικοί του ομίλου Σπανόπουλου, με την χρήση ενός πλωτού γερανού ελκτικής ισχύος 1300 τόνων, ρυμουλκών, αντιρρυπαντικών σκαφών και εξειδικευμένου καταδυτικού συνεργείου.

Το πλοίο συνόδευσαν απορρυπαντικά σκάφη και ρυμουλκά, καθώς και πλωτά του λιμενικού σώματος, ενώ στο σημείο όπου μεταφέρθηκε, τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα για προληπτικούς λόγους.

Να σημειωθεί ότι η δικαστική έρευνα της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια της 5ης ανακρίτριας Πειραιά, η οποία έχει ορίσει πραγματογνώμονα για την υπόθεση του ναυαγίου, ενώ δύτες της αναδόχου εταιρείας πραγματοποίησαν σήμερα μία τελευταία βιντεοσκόπηση του πλοίου και του βυθού όπου βρισκόταν εδώ και δυόμισι μήνες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις