Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Σχολεία: Οι ειδικοί εισηγήθηκαν – Ο Μητσοτάκης αποφασίζει! Όλο το παρασκήνιο

σχολεία

Ο κύβος… ερρίφθη μεταξύ των ειδικών, αν και όχι χωρίς διαφωνίες και πλέον ο πρωθυπουργός αποφασίζει τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία. Γιατί όλα δείχνουν “λουκέτο” παντού από το πρωί της Δευτέρας. Το Σάββατο οι ανακοινώσεις από την Νίκη Κεραμέως.

Το βράδυ της Παρασκευής, 13.11.2020 και μετά από αρκετές ώρες, ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, στην οποία βασικό θέμα συζήτησης ήταν τα σχολεία.

Μιλάμε για τα σχολεία που ακόμη είναι ανοιχτά, δηλαδή τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Click4more: Lockdown: Όλο και… πλησιάζει η εκδοχή του Μαρτίου!

Και μόνο το γεγονός ότι η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων διήρκεσε τόσες ώρες δείχνει ότι εκφράστηκαν πολλές απόψεις και σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, οι ειδικοί κατέληξαν κατά πλειοψηφία να εισηγηθούν το καθολικό κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.

Η εισήγηση αυτή αφορά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές το τι θα γίνει με τους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι λειτουργούν με ευθύνη των δήμων και δεν περιλαμβάνονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Το παρασκήνιο για τα σχολεία

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην οποία ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες η “ετυμηγορία” τους. Η υπουργός επρόκειτο να βρεθεί στο πλάι του Νίκου Χαρδαλιά στην ενημέρωση των 18:00, ωστόσο όπως ανακοινώθηκε στο ξεκίνημά της, δεν έδωσε τελικά το παρών λόγω του ότι η συνεδρίαση των ειδικών δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. Έτσι, η Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα σχολεία το Σάββατο, 14.11.2020.

Να μείνουμε λίγο όμως στο “κατά πλειοψηφία” που προαναφέραμε: Η απόφαση αυτή των ειδικών δεν ήταν ομόφωνη. Κάποιοι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν να μπει “λουκέτο” σε σχολεία μόνο στις επιβαρυμένες περιοχές, δηλαδή στην Θεσσαλονίκη -όπου έμοιαζε εδώ και ώρες δεδομένο- αλλά και σε άλλες… κατακόκκινες περιοχές ειδικά στην βόρεια Ελλάδα.

Click4more: Κορονοϊός: 5 περιφέρειες με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων – Πως κατανέμονται σε όλη τη χώρα

Αυτή ήταν μια άποψη που σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr προτιμούσε η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, έχει δείξει κατά την διάρκεια της πανδημίας ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψιν του την γνώμη των ειδικών κι έτσι και σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποφασίσει κάτι διαφορετικό από αυτό που εισηγήθηκε η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων κι αυτό παρά την πολιτική “φόρτιση” που χαρακτήρισε την συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη, κάτι λογικό καθώς οι στιγμές στην χώρα είναι κρισιμότατες, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι σφοδρότερο από ό, τι στην πρώτη φάση.

Η απόφαση πια είναι στα χέρια του πρωθυπουργού και όπως όλα δείχνουν, από Δευτέρα, 16.11.2020, το “λουκέτο” θα είναι γεγονός, ως ακόμη ένα βήμα αυστηροποίησης του δεύτερου αυτού lockdown, το οποίο βήμα – βήμα δείχνει να έρχεται ολοένα και περισσότερο στα πρότυπα της καραντίνας του περασμένου Μαρτίου.

Λοιμωξιολόγοι: “Τα παιδιά δεν μεταδίδουν – Θέλουμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό των γονιών στα σχολεία”

Το κλείσιμο των σχολείων, δεν σχετίζεται με πιθανή αυξημένη μεταδοτικότητα του κορονοϊού ανάμεσα στους μικρούς μαθητές, καθώς είναι γνωστό από σειρά μελετών -οι οποίες θεωρούνται πλέον επαρκώς ασφαλείς και αξιόπιστες- ότι τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν μολύνονται εύκολα και δεν μεταδίδουν τη νόσο.

Click4more: Lockdown: Το 13033 μπορεί να… απαντάει αλλά μην ξεγελαστείτε – Σε ισχύ τα νέα μέτρα

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το μέτρο θα βοηθήσει στον περαιτέρω περιορισμό της κινητικότητας, καθώς οι γονείς θα σταματήσουν να κυκλοφορούν εκτός σπιτιού, για να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή να συνωστίζονται έξω από τα σχολεία περιμένοντας να τα παραλάβουν.

Οι ειδικοί, ωστόσο, εισηγούνται να υπάρξει περαιτέρω περιορισμός της κινητικότητας των πολιτών, με επέκταση της τηλεργασίας και κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και του πρωτογενούς τομέα παραγωγικότητας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις