Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Σχολεία: Οι μαθητές όλων των βαθμίδων επιστρέφουν – Οι κανόνες των self tests

Σχολεία: Οι μαθητές όλων των βαθμίδων επιστρέφουν – Οι κανόνες των self tests
Φωτογραφία αρχείου

Άλλο ένα μεγάλο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, καθώς -μετά τους μαθητές του Λυκείου- επιστρέφουν στα σχολεία και οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας.

Παιδιά και έφηβοι αφήνουν τις οθόνες και την τηλεκπαίδευση και θα βρεθούν ξανά στο… φυσικό τους περιβάλλον. Εξαιρούνται οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από το σχολείο τους να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα.

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό θα πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ κορονοϊού (self-test, PCR ή rapid-test).

Η διαδικασία των self tests

Το self test κορονοϊού διενεργείται υποχρεωτικά πριν από την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της χώρας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα, το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που το self-test είναι θετικό

Το αποτέλεσμα του self-test δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Εάν το self-test είναι θετικό, δηλώνεται το αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.
Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.
Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί/προσωπικό λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Click4more: Μακρή: Μείωση μισθού σε όσους εκπαιδευτικούς δεν κάνουν self – test

Για τους μαθητές που θα έχουν θετικό επιβεβαιωτικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν: Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. 

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και άλλα μέτρα

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει, ότι «η χρήση του self-test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.».

Click4more: Κεραμέως: Self test και στα νηπιαγωγεία – Το σχολικό έτος θα ξεκινήσει νωρίτερα

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, «οι σχολικές μονάδες έχουν λάβει κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών/μαθητριών στις παρούσες συνθήκες κατά την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, οδηγίες για τη διαπίστωση του βαθμού αφομοίωσης της ύλης από την πλευρά των μαθητών/μαθητριών, καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για την εκπαιδευτική λειτουργία».

Η παράταση του σχολικού έτους

Υπενθυμίζεται, ότι το σχολικό έτος θα παραταθεί ως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα γυμνάσια και λύκεια, ενώ οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δε θα διεξαχθούν ούτε φέτος. Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις