Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Συγκλονιστικές μαρτυρίες θυμάτων κακοποίησης στην Ελλάδα: Τη βίαζε ο παππούς της – Μίλησε μετά τον θάνατό του

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

– 25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
– Σοκαριστικές ανώνυμες μαρτυρίες κακοποίησης από την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900
– Βίαζε την εγγονή του και το αποκάλυψε στη μητέρα της και κόρη του μετά τον θάνατό του

Μπορεί να “έχτιζε” δεξιοτεχνώς το american dream, αλλά έφτασε η στιγμή να αποκαλυφθεί ο δράκος του παραμυθιού στο Χόλιγουντ. Ηχηρά ονόματα της βιομηχανίας του κινηματογράφου έσπασαν την “ομερτά” της σιωπής, δίνοντας θάρρος σε γυναίκες και άντρες από κάθε γωνιά του κόσμου να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης που έχουν στιγματίσει τις ζωές τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου) και εν μέσω σοκαριστικών αποκαλύψεων κακοποίησης στο Χόλιγουντ που κάνουν τον γύρο του κόσμου, η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων έρχεται να υπενθυμίσει σε κάθε γυναίκα πως δεν είναι (η) μόνη.

Τα θύματα δύσκολα βρίσκουν το θάρρος και το κουράγιο να μιλήσουν. Ο φόβος. Το στίγμα. Τα αμέτρητα γιατί. Οι ενοχές. Προτιμούν να κρατήσουν ως επτασφράγιστο μυστικό τα όσα έζησαν. Να παλέψουν με τους εφιάλτες και τις αναμνήσεις που τους στοιχειώνουν.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, παρουσιάζουμε δύο ανώνυμες προσωπικές μαρτυρίες γυναικών (* από καταγγελίες στο κέντρο της 24ωρης Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900).

Οι σοκαριστικές προσωπικές μαρτυρίες αποκαλύπτουν ένα μεγάλο ένοχο μυστικό. Δεν είναι τυχαία η φράση πως κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός σπιτιού. Οι θύτες, όπως αποδεικνύεται και από τα στατιστικά στοιχεία, βρίσκονται σε αρκετές περιπτώσεις στο στενό οικογενειακό περιβάλλον. Συγγενικά πρόσωπα που χαίρουν της εμπιστοσύνης των θυμάτων. Ίσως ποντάρουν πως τα θύματά τους δεν θα τους καταγγείλουν από ντροπή και με τον φόβο του κοινωνικού στιγματικού. Και έτσι θα μείνουν ατιμώρητοι.

Βίασε την εγγονή του

Μια μητέρα κάλεσε στη γραμμή 15900. Βρισκόταν σε έντονη συναισθηματική φόρτιση. Πήρε για να μιλήσει για τον βιασμό της κόρης. Το είχε μάθει πριν από λίγες μόνο μέρες. Θύτης ο παππούς. Πατέρας της γυναίκας που έκανε την καταγγελία. Ο βιασμός είχε συμβεί πριν από 15 χρόνια. Η κόρη της, σύμφωνα με τη γυναίκα, το κρατούσε μυστικό όλα αυτά τα χρόνια από φόβο. Όταν πέθανε μόνο, πριν από ένα χρόνο, ένιωσε έτοιμη να μιλήσει.

Τη βίαζε ο γείτονάς της

Ήταν 18 ετών όταν είχε πέσει κατ’ επανάληψη θύμα βιασμού από γείτονά της που αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα. Εξαφανίστηκε και δεν τον συνάντησε ξανά. Δεν το είχε εκμυστηρευτεί πουθενά. Ούτε τον είχε καταγγείλει. Μετά από 30 χρόνια εμφανίστηκε στον χώρο εργασίας της και άρχισε να την παρενοχλεί. Τρομοκρατημένη κάλεσε στη γραμμή 15900 να μιλήσει για το συμβάν. Φοβάται για την οικογένειά της και την ίδια.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις